Oriënt Express | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Oriënt Express

vr 8 jul 2022 23:00 uur

Muziek uit Perzië/Iran van Ooldouz Pouri & Evlin Baghcheban.

1- Ooldouz Pouri is een Iraanse zangeres, die met Mahsa Vahdat als leraar de kunst van het Perzische lied heeft geleerd. Ze wordt vergezeld door een team van Noorse muzikanten en een Iraanse percussionist. Het repertoire van Ooldouz Pouri bestaat bijna uitsluitend uit liedjes uit Azerbeidzjaans Iran. De nummers op het album Waiting for the Dawn behoren tot de populaire cultuur in Iran en Azerbeidzjan in de gouden dagen van de jaren vijftig en zestig. De liedjes, meestal uitgevoerd in het Azeri, een taal die tot de Turkse taalfamilie behoort, gaan over de liefde en haar vele gezichten: zoet, zout en bitter.
CD. Waiting for the Dawn – Ooldouz Pouri. LABEL: Kirkelig Kulturverksted (2019), code: FXCD 455. VIDEO

2- In 1973 gaf de keizerin van Perzië, Farah Pahlavi, de koordirigente (en mezzosopraan) Evlin Baghcheban de opdracht een muziekconservatorium voor weeskinderen op te richten. In deze school organiseerde Evlin een koorgroep genaamd het Farah Choir. De groep gaf concerten door heel Iran en vertrok in 1978 naar Oostenrijk om een album op te nemen, met het plan om het in Teheran uit te brengen. Echter, de overwinning van de Islamitische Revolutie verstoorde het plan, het koor werd ontbonden en de dirigente ging in ballingschap. De mastertapes van de opnamen verbleven tientallen jaren in het huis van Evlin Baghcheban. Kort na haar dood -in 2010- werden de banden overgebracht naar Nederland, waar ze werden gerestaureerd en uitgegeven door het label: Persian Dutch Network.
CD. Choral music from Persia – Evlin Baghcheban, Farah Choir. LABEL: Persian Dutch Network (2018), code: PDN-1002. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling: