Oriënt Express | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Oriënt Express

vr 13 jan 2023 22:00 uur

* Meral Polat Trio, een reis van Anatolische-volksmuziek naar protest- mountain blues; Koerdische soul muziek, van oost naar west en terug.
* Olcay Bayir, met o.a. Turkse volksmuziek van Anatolië, zoals zij die van haar vader, een ‘aşik’ (een rondreizende bard), leerde kennen.

 

Meral Polat Trio.
Vertolkt de bitterzoete pijn en vitaliteit van de diaspora van de 21e eeuw met rauwe blues en Koerdische soul. Onder sublieme begeleiding van gitaar, toetsen en drums neemt het Meral Polat Trio het publiek mee op een meanderende reis langs hedendaagse Anatolische volks- en bergliederen en de vele gezichten van de blues. Aards, desolaat en zielssnijdend. Gedreven door Meral’s eigen woorden en de poëtische nalatenschap van haar vader, Ali Ihsan Polat, onderneemt het trio een louterende zoektocht. Ez Kî Me. (Wie ben ik?) vertelt oude universele verhalen en geeft ze een nieuwe betekenis en een moderne context. Meral Polat: zang & percussie. Chris Doyle: gitaar & keyboards. Frank Rosaly: drums.
Cd. Ez kî me – Meral Polat Trio. VIDEO

Olcay Bayir.
Toen de zangeres Olcay Bayir naar Londen verhuisde, had ze weinig moeite om met muzikanten uit een andere cultuur te communiceren. Ze verzamelde een groep artiesten met verschillende achtergronden. De herkomst van de nummers is minstens zo divers als die van de bandleden. Het album opent met een Albanees liefdeslied, later zingt Olcay Bayir een Sefardisch-Joods slaapliedje en een Armeens lied. Natuurlijk put ze ook uit de Turkse volksmuziek van Anatolië, zoals zij die van haar vader, een ‘aşik’ (een rondreizende bard), leerde kennen.
Cd. Neva / Harmony van Olcay Bayir. Label: World Music Network (2014), code: TUGCD1088. VIDEO

 

Met dank aan:

 

Samenstelling: