Ritmundo | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Ritmundo

vr 26 mei 2023 20:00 uur

Wereldmuziek, uitgezocht door Stan Rijven. Aflevering : Harry Belafonte tribute

Deze uitzending bestaat als een vinyl album uit een A- & B-kant. Is de eerste helft gewijd aan de onlangs overleden zanger Harry Belafonte (1 maart 1927/ 25 april 2023), de tweede aan recent verschenen platen uit ondermeer Brazilië, Mauretanië en Nederland.

 

Het belang van baanbreker Belafonte valt moeilijk te overtreffen. Als veelzijdig artiest ontpopte hij zich tot wereldmuzikant avant la lettre en Black Lives Matter-activist avant la date. Het in Harlem, New York geboren migrantenkind bleek een multi-talent met multi-roots. Zijn moeder kwam uit Jamaïca, vader uit Martinique; zijn grootmoeder was van Schotse origine, grootvader een Nederlander met joods-sefardische roots. Die multiculturele achtergrond zou voorgoed zijn mondiale muziekkeuzes bepalen.

Belafonte vertolkte blues, chanson, folk, gospel, klezmer en mariachi maar brak door met vertolkingen van Caraïbische repertoire. Zijn concept-album Calypso (1956) werd nog vóor Elvis Presley de eerste million seller met de hits Day O (The Bananaboat Song) en Jamaica Farewell. Daarmee was Belafonte de eerste zwarte Amerikaan die een Emmy Award ontving. Ook maakte hij, samen met Sydney Poitier, furore als eerste zwarte film-acteur die doorbrak in wit Hollywood. En op de podia als talentscout die ondermeer de latere zuid-afrikaanse vedette Miriam Makeba en gospel fenomeen Odetta bij een groot publiek introduceerde.

In het gesegreerde Amerika van de jaren zestig verbond Harry Belafonte als geëngageerd activist populaire cultuur met politiek. Hij ondersteunde (financieel en cultureel) zijn vriend Martin Luther King tijdens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en werd de eerste Amerikaanse zwarte televisiepresentator (The Tonight Show, 1968). Nadien initieerde Belafonte het Band-Aid project We are the world (1985) en de belangwekkende serie The long road to freedom: an anthology of black music (2001). Tot slot, en daarmee brak hij wereldwijd door, maakte Belafonte met Live at Carnegy Hall (1959) het eerste succesvolle live album. Daarmee opent deze Ritmundo uitzending: neem plaats en laat je overdonderen door een verbindend verteller en bovenal … verbluffend vocalist!

 

Speellijst

1) Harry Belafonte/ Darlin Cora- 1959 (USA)
2) Harry Belafonte/ Jamaica farewell- 1959
3) Harry Belafonte/ Cu cu ru cu cu paloma- 1959

CD: Belafonte at Carnegy Hall (RCA, 1993)

4) Harry Belafonte: Miriam Makeba/ The click song- 1960
5) Harry Belafonte: Odetta/ I’ve been driving on bald mountain- 1960

CD: Belafonte returns to Carnegy Hall (RCA, 1993)

 6) Sonny Terry & Brownie McGhee/ Fox chase- 1970

CD: The long road to freedom: an anthology of black music (Buddha Records, 2001)

7) Kimi Djabate/ Alidonke (GUINEE BISSAU)

CD: Dindin (Cumbancha, 2023)

8) Ahl Nana/ Zeinab moussa (MAURITANIA)  

LP: L’Orchestre National Mauritarien (Radio Martiko, 2023)

9) Funmilayo Afrobeat Orchestra/ Foz (BRAZIL)

CD: Funmilayo (Funmilayo Afrobeat Orchestra, 2023)

10) Nusantara Beat/ Djanger (NL)

EP: Djanger (Bongo Joe, 2023)

11) Lucho Bermudez y Matilde Diaz/ Danza negra (COLOMBIA)

LP: San Fernando Y Otros Éxitos Inolvidables (Sonolux, 1954)

 

LEES & LUISTERTIP:

wordt wereldwijzer met muziektijdschrift Songlines!  https://www.songlines.co.uk

 

 

 

 

 

Samenstelling: