spinner

Tussen droom en daad

di 23 jun 2020 21:00 uur

Deze aflevering van ‘Tussen droom en daad’ is het vervolg op de vorige aflevering, met de laatste twee delen uit de 5e symfonie van Mahler.

  1. 5e Symfonie, 4e en 5e deel.

       Wiener Philharmoniker olv. Leonard Bernstein.

  1. 10e Symfonie, 1e en 2e deel, versie Deryck Cooke.

        Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt olv. Eliahu Inbal.

In deze aflevering gaan we weer verder met de 5e Symfonie van Gustav Mahler uit 1901-1902.

Het 4e deel is het beroemde Adagietto, wat sommigen zullen kennen uit de film Death in Venice van Luchino Visconti. Dit deel is destijds geschreven voor Mahler‚Äôs aanstaande verloofde, Alma Schindler. Zij was een Weense componiste en ‚Äėfemme fatale‚Äô. Mahler stuurde haar de partituur als liefdesverklaring, waar zij op in ging. Zij trouwden al na vier maanden. Het huwelijk zorgde voor flinke opschudding, aangezien Mahler 41 jaar was en Alma 22 jaar. Het huwelijk hield dan ook geen stand; in 1910 kreeg Alma een relatie met de architect Walter Gropius. Dit werd mede veroorzaakt doordat Mahler de componeerambities van zijn vrouw niet steunde. Toen hij dit wel ging doen, was het al te laat‚Ķ

Daarnaast hoort u de eerste twee delen uit een andere symfonie van Mahler, namelijk de onafgemaakte 10e symfonie. Het eerste deel, het Adagio, is wél volledig gecomponeerd door Mahler, in tegenstelling tot de andere vier delen. Het tweede deel is gedeeltelijk georkestreerd nagelaten door Mahler, zodat het is aangevuld door de Britse musicoloog Deryck Cooke. Dit werk wordt uitgevoerd door het Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt olv. Eliahu Inbal.

 

Samenstelling: