Wereldmineralen | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmineralen

vr 29 sep 2006 12:00 uur

Sadeao Watanabe’s Bossa Nova.

Wanneer is een concert legendarisch en kan een Japanner Bossa Nova spelen?
De Japanse saxofonist Sadao Watanabe komt in 1963 naar de V.S. voor studie. Het is de tijd dat de  Bossa Nova als genre sterk in opkomst is. Antonio Carlos Jobim levert hit na hit af en Stan Getz zorgt met de familie Gilberto voor de verspreiding. Sadao keert terug naar Japan en groeit daar uit tot de beste en meest bekende saxofonist aller tijden. Maar hij neemt ook de Bossa Nova mee.
In deze aflevering hoort u de saxofonist met een Japans Jazz-quintet en een Japans orkest. Het is live opgenomen in Tokyo in 1967. Met een totaal andere benadering dan collega Stan Getz speelt hij strak en afgemeten en qua sfeer wat onderkoeld. Maar liefst 14 standards komen voorbij in steeds enkele minuten. Japanse Bossa Nova die vandaag de dag niet zou misstaan in een after-party setting.
Sadao speelde met alle groten der Jazz-aarde en heeft inmiddels ruim 60 platen afgeleverd. Met het concert uit 1967 zal hij de rest van de wereld niet hebben wakkergeschud maar in het Japan van die tijd iets legendarisch hebben gedaan.
Het programma opent met een vleugje bossa nova van de grote meester Jobim zelf.

Samenstelling: