Wereldmineralen | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Wereldmineralen

vr 9 nov 2018 22:00 uur
Componist: Ravi Shankar

Nieuwe releases van sitarspeler Purbayan Chatterjee en violiste Charumathi Raghuraman

 

Recent verschenen opnamen van twee briljante muzikanten: sitarspeler Purbayan Chatterjee, die speelt in de Noord-Indiase ragatraditie en de violiste Charumathi Raghuraman, die Zuid-Indiase ragamuziek speelt.
Sitarspeler Purbayan Chatterjee (Calcutta, geb. 1976) is een van India’s topsitaristen en behoort tot de befaamde Senia Maihar Gharana, de school/speelstijl rond het muzikale genie Baba Allauddin Khan, die leraar was van legendarische muzikanten als Ali Akbar Khan (de zoon van Allauddin Khan), alsook leermeester van de wereldberoemde sitarspelers Ravi Shankar en Nikhil Banerjee. Laatstgenoemde, Nikhil Banerjee, is van grote invloed geweest op het sitarspel van Purbayan Chatterjee.

Onlangs verscheen van Purbayan Chatterjee het album ‘Classical, Unclassical’. Zoals de titel al suggereert speelt de sitarvirtuoos hierop zowel een klassieke raga alsook een niet-klassiek crossover-stuk. In deze uitzending is Purbayan Chatterjee te horen in de klassieke speelstijl met raga Gayatri. Hij wordt hierbij begeleid op tabla door Ojas Adhya.

We vervolgen hierna de uitzending met drie opnamen van de briljante violiste Charumathi Raghuraman (Mumbai, geb. 1987). Zij speelt Zuid-Indiase ragamuziek. Jarenlang was zij in de leer bij de legendarische violist T.N. Krishnan, een gigant in de Zuid-Indiase Carnatische muziek.
Charumathi Raghuraman behoort tot de absolute top van het Indiase ragavioolspel. Zij speelt de compositie Ardhanarishwaram in de raga Kumudakriya, met ritmische begeleiding door haar echtgenoot Anantha R. Krishnan, een virtuoos op de tweevellige mridangam-trommel. Hierna speelt zij in raga Behag de compositie Vanajaksha Ninne. En tot slot speelt Charumathi Raghuraman een solo in de raga Kanada.

Tijdens de inleiding van het programma:
Charumathi Raghurahman – Raga Kanada
Solo tijdens een optreden (met zangduo Ranjani & Gayatri) in The Bhavan, Londen, mei 2016.

Vervolgens:
Titel: Raga Gayathri
Uitvoerenden: Purbayan Chatterjee, sitar; Ojas Adhya, tabla
Album: Classical Unclassical
Label en jaar: Music Today/Living Media India Ltd, 2018

Titel: Ardhanarishwaram, in Raga Kumudakriya
Uitvoerenden: Charumathi Raghurahman, viool; Anantha R. Krishnan, mridangam
Album: Live in Vienna (YouTube-video)
Jaar: 2018

Titel: Vanajaksha Ninne in Raga Behag
Uitvoerenden: Charumathi Raghurahman, viool
MadRasana, Unplugged Season 03, Episode 12 (YouTube-video)
Jaar: 2018

Titel: Raga Kanada
Uitvoerenden: Charumathi Raghurahman, viool
Solo tijdens een optreden (met zangduo Ranjani & Gayatri) in The Bhavan, Londen, mei 2016.

 

Samenstelling: