spinner

Wereldmineralen

vr 8 mrt 2019 22:00 uur
Genre: Indiase Raga

Topsitaristes: Roopa Panesar, Anupama Bhagwat en Anoushka Shankar

 

Indiase ragamuziek in opnamen van drie sitarspeelsters van wereldklasse. Betoverend mooie klanken van Roopa Panesar, Anupama Bhagwat en Anoushka Shankar

1. Roopa Panesar, afkomstig uit Groot-Brittannië, kreeg vele jaren les van grote Indiase sitarspelers en heeft een imposante carrière opgebouwd, met regelmatig optredens in het buitenland. Roopa Panesar speelt de raga Mishra Kafi en wordt hierbij op tabla begeleid door Anutosh Degharia.

Roopa Panesar

 

2. Ook de in 1974 geboren Indiase muzikante Anupama Bhagwat is een sitarspeelster van het hoogste niveau en al vele jaren te vinden op de internationale concertpodia. Zij speelt de raga Bhimpalas, waarbij zij op tabla wordt begeleid door Rahul Pophali.

 

Anupama Bhagwat

 

3. De in 1981 geboren en in Londen woonachtige sitarspeelster Anoushka Shankar is de dochter van wereldberoemd sitarspeler Ravi Shankar (1920-2012), via wie zij Indiase ragamuziek met de paplepel kreeg ingegoten. Op de sitar komt zij goed voor de dag met traditioneel klassiek ragarepertoire en zij is wereldberoemd vanwege haar vernieuwende world fusion/crossovermuziek. In deze uitzending brengt Anoushka Shankar een eerbetoon aan de muzikale erfenis van haar vader – Ravi Shankar – waarbij zij werd geïnspireerd door een aantal van diens composities. Zij doet dit in een gezamenlijk live-optreden dat plaatsvond in oktober 2018 in Parijs, samen met de Britse componist/muziekproducer Gold Panda, die Anoushka’s sitarspel prachtig aanvult met elektronische klanktapijten.

 

Anoushka Shankar

 

Tijdens de inleiding:
Titel: Oceanic (Part 1)
Uitvoerenden: Ravi Shankar, sitar; Anoushka Shankar & Karsh Kale (string arrangement)
Album: Breathing Under Water
Label: Manhattan Records, 2007
Vervolgens:

Titel: Raga Mishra Kafi
Uitvoerenden: Roopa Panesar, sitar; Anutosh Degharia, tabla
Privian Records, 2016
bron: YouTube

Titel: Raga Bhimpalas
Uitvoerenden: Anupama Bhagwat, sitar; Rahul Pophali, tabla
Live-opname concert in Bengalore/India, Kalanjali Whitefield ‘Sublime Series’, 2018
bron: YouTube

Titel: Variations – librement inspirés de l’univers de Ravi Shankar
Uitvoerenden: Anoushka Shankar, sitar; Gold Panda, electronics
Live-opname concert in la Salle Wagram/Parijs, 2018
bron: YouTube

 

Samenstelling: