spinner

Wereldmineralen

vr 10 mei 2019 22:00 uur

Bassist MonoNeon en jazzorganist/pianist/zanger Cory Henry

 

Opnamen van twee jonge zwarte Amerikaanse muzikanten: de bassist MonoNeon en jazzorganist, pianist en zanger Cory Henry.
Bassist Dywane Thomas Jr. staat bekend onder de artiestennaam MonoNeon. Hij werd in 1990 geboren in Memphis, Tennessee. Op z’n vierde speelde hij al op de basgitaar. Hij is autodidact, leerde dus voornamelijk zichzelf spelen zonder lessen te volgen. MonoNeon is een uiterst veelzijdige muzikant, te vinden in vele groepen en samenwerkingsverbanden op zowel jazz- als poppodia en hij kan een scala aan stijlen tot zijn muzikale bagage rekenen, waaronder blues, pop, gospel, R&B, soul, funk en  experimentele muziek.

MonoNeon’s reputatie is pijlsnel gestegen. Hij speelde bijvoorbeeld met popster Prince vlak voor diens dood in 2015 en de beroemde jazzbasssist Marcus Miller prees MonoNeon als een van meest opvallende goeie bassisten van de jongere generatie. MonoNeon is te horen met het Jonathan Scales Fourchestra, daarna volgt een door MonoNeon van muziek voorzien gesproken woord-fragment van de bekende Amerikaanse vrouwelijke rapper Cardi B. Vervolgens zijn twee gedeeltes te horen uit John Cage on Soul Train, een van de vele experimentele stukken van MonoNeon: Tot slot van het eerste gedeelte van de uitzending speelt MonoNeon het stuk Miles Beyond, een bekende compositie van de legendarische jaren zeventig jazzrockgroep Mahavishnu Orchestra.

MonoNeon & Cory Henry

 

In het tweede gedeelte van de uitzending aandacht voor jazzorganist/pianist, gospelmuzikant en zanger Cory Henry, geboren in 1987 en afkomstig uit Brooklyn-New York. Ook hij is autodidact en hij leerde vanaf zeer jonge leeftijd alle kneepjes van gospelmuziek en van orgelspelen tijdens kerkdiensten. Vanaf ongeveer 2006 ging z’n muzikale loopbaan in crescendo en trad hij op met vele bekende artiesten, zoals o.a. Bruce Springsteen, Michael McDonald, The Roots en Marcus Miller; met bekende gospelartiesten als Donnie McClurkin en Yolanda Adams en met het New Yorkse jazz-ensemble Snarky Puppy. In Nederland trad ie al aan op het North Sea Jazz Festival en was hij te gast in het VPRO-muziekprogramma Vrije Geluiden.

Van Cory Henry’s succesvolle band The Funk Apostles zijn in het tweede gedeelte van de uitzending opnamen te horen. Eerst een lang gedeelte uit een live-optreden van Cory Henry and The Funk Apostles op het Rosslyn Jazz Festival 2018 in Arlington, Virginia in de Verenigde Staten. De band speelde daar materiaal van het in 2018 verschenen album Art Of Love. En acte de presence bij dit optreden geeft MonoNeon, de bassist die ook in het eerste gedeelte van de uitzending is te horen. Tot slot volgt nog een opname van Cory Henry and The Funk Apostles: het lied Takes All Time. Hierbij speelt niet MonoNeon op bas, maar de vaste bassist van The Funk Apostles, Sharay Reed.

Cory Henry and the Funk Apostles

 

Tijdens de inleiding:
Titel: Wonderful Is Your Name
Uitvoerenden: Cory Henry, Hammond orgel; MonoNeon, bas
bron: YouTube

Vervolgens:
Titel: niet vermeld
Uitvoerenden: The Jonathan Scales Fourchestra featuring MonoNeon
Live at Gottrocks in Greenville/VS
bron: YouTube

Titel: I Am So Happy Today
gesproken woord-fragment van rapper Cardi B, op muziek gezet door MonoNeon
Uitvoerenden: MonoNeon & Cardi B
bron: YouTube

Titel: John Cage on Soul Train
Uitvoerenden: MonoNeon & Michael Vick
bron: YouTube

Titel: Miles Beyond (compositie van Mahavishnu Orchestra)
Uitvoerenden: MonoNeon en band
bron: YouTube

Gedeelten uit live-optreden op het Rosslyn Jazz Festival 2018 in Arlington, Virginia/VS.
Gespeeld wordt materiaal van het in 2018 verschenen album Art Of Love:
Uitvoerenden: Cory Henry and The Funk Apostles, met MonoNeon op basgitaar
bron: YouTube
Titel: Takes All Time
Uitvoerenden: Cory Henry and The Funk Apostles
Live-optreden op het Telluride Jazz Festival in Telluride, Colorado/VS, 2018
bron: YouTube

 

Samenstelling: