spinner

Wereldmineralen

vr 13 dec 2019 22:00 uur

Ragamuziek op elpees uit de jaren zestig en zeventig, gespeeld door bekende muzikanten

 

Indiase ragamuziek, gespeeld op de viool, op de veena en op de sitar. Opnamen van bekende muzikanten, afkomstig van elpees uit de jaren zestig en zeventig.


Violist M.S. Gopalakrishnan werd geboren in 1931 en overleed in 2013. Gopalakrishnan speelt in de Carnatische, Zuid-Indiase ragatraditie en hij wordt binnen die traditie gerekend tot de allerbeste ragavertolkers op viool in de tweede helft van de twintigste eeuw. We laten opnamen horen van zijn elpee ‘Violin Vadya Samrat’, uitgebracht op His Master’s Voice in 1973. Gopalakrishnan speelt Pavanathmaja, een lied in de raga Chala Natai, en daarna speelt hij een Tillana, waarbij het gaat om een compositie met een sterk ritmisch karakter en veel versieringen.

Ook uit de Carnatische Zuid-Indiase ragatraditie is Chitti Babu, een zeer beroemd bespeler van de veena, een Indiase getokkelde luit. Chitti Babu werd geboren in 1936 en overleed in 1996. Hij was zowel actief als vertolker van de traditionele Carnatische ragamuziek, alsook vertolker op de veena van Indiase filmmuziek. Tijdens zijn carrière kreeg hij vele belangrijke prijzen en onderscheidingen. We laten van Chitti Babu een opname horen van diens elpee ‘The sound of Veena’, uitgebracht op Columbia Records in 1969. Hij speelt een ragam-thanam-pallavi, een muziekvorm waarbij een muzikant zich op het terrein van improvisatie maximaal kan profileren.

Nog een opname met Carnatische Zuid-Indiase ragamuziek: een duet-opname van de veena-spelers V.C. Padma en Vijaya Vishwanath. Zij spelen de raga Jagan Mohini. Het is een opname afkomstig van de lp Veena Duetto. Het jaar van uitgave wordt niet vermeld, maar de door Polydor uitgebrachte elpee is vermoedelijk van omstreeks 1970.

Tot slot van de uitzending een opname met muziek in de Noord-Indiase ragatraditie, gespeeld door de beroemde Pakistaanse sitarspeler Rais Khan. Hij werd geboren in 1939 en overleed in 2017. Van de lp ‘Instrumental Sitar’, uitgebracht op His Master’s Voice in 1969, laten we van hem twee vertolkingen horen: eerst raga Tilak Kamod, gevolgd door een Dhun, een volksmelodie.

 

 • Tijdens de introductie van het programma: veena-speler Chitti Babu met het gedeelte van een ragam-thanam-pallavi:
  LP The Sound of Veena (Columbia, S/33ESX. 6020, 1969)
 • Violist M.S. Gopalakrishnan: Raga Chala Natai
  LP Violin Vadya Samrat (His Master’s Voice – ECSD 3214, 1973)
 • Veena-speler Chitti Babu: Ragam-Thanam-Pallavi:
  LP The Sound of Veena (Columbia, S/33ESX. 6020, 1969)
 • Veena-spelers V.C. Padma en Vijaya Vishwanath:
  LP Veena Duetto (Polydor, M 2450 005, jaar niet vermeld)
 • Sitarspeler Rais Khan – Raga Tilak Kamod en een Dhun (een volksmelodie)
  LP Instrumental Sitar (His Master’s Voice – ECSD 2412)

 

Samenstelling: