spinner

Wereldmineralen

vr 12 mrt 2021 20:00 uur

Nieuwe releases van Daj Ognia, Omar Sosa, Amparo Sánchez en Katerina Papadopoulou.

 

Het  album Wykrot (Extract) is het debuut van de Poolse Groep Daj Ognia (Geef mij vuur). De groep bestaat uit twee mannen en twee vrouwen, afkomstig uit Krakau. Zij spelen moderne folk en laten zich inspireren door traditionele muziek uit Polen en Scandinavië. Op youtube zijn leuke video’s te vinden o.a. van het nummer Kir. U kunt daarop zien hoe zij op traditionele (soms zelfgemaakte) instrumenten spelen zoals de tagelharpa, shakharpa, mandola, doedelzakken en frame drum.

1. Midsommar, Daj Ognia (03:50)
2. Kir, Daj Ognia (04:34)
3. Oj nie pójde, Daj Ognia (03:39)
CD: Daj Ognia, Wykrot, Polen (2021) 2679582 Records DK

Pianist Omar Sosa is een bekende jazzpianist afkomstig uit Cuba en is na een aantal omwegen, zoals Equador, Californië en Mallorca nu gesettled in Barcelona. Hij is altijd dicht bij zijn Afrikaanse wortels gebleven en in 2009 maakte hij een tournee door Oost-Afrika, waar hij optrad met lokale zangers en muzikanten. Er is daarvan nu een cd uitgegeven getiteld An East African Journey.

4. Eretseretse, Omar Sosa, ft.Monja Mahafay, Madagaskar (03:41)
5. Che Che, Omar Sosa, fr. Seleshe Damessae, Ethiopië (02:57)
6. Dadilahy, Omar Sosa, f. Rajery, Madagaskar (05:24)
CD: Omar Sosa, An East African Journey, (2009/2021), MDC, Ota Records, Xango Music Distribution

Amparo Sánchez is bekend van de groep Amparanoia, die door haar is opgericht. Haar solo cd B.S.O. La Nina Y El Lobo, vol.1. is gebaseerd op haar autobiografische boek met de gelijknamige titel La Niña y el Lobo (het meisje en de hond). Zij besloot dit album te maken nadat zij na een aantal omzwervingen zich weer vestigde in Granada in 2019. Op dit album werkt zij samen met twee gitaristen uit de flamencoscene, Víctor Iniesta Iglesias en Eduardo Espín Pacheco.

7. La Pistola y el Corazon, Han Caïdo los dos, maar te beginnen met Mala Vida
8. Mala Vida, Amparo Sánchez (03:35)
9. La Pistolay y el Corazón, Amparo Sánchez (04:14)
9. Han Caïdo los dos, Amparo Sánchez (05:26)
CD: Amparo Sánchez, B.S.O. La Nina Y El Lobo, vol.1, (2020) Namitarecords.com., Xango Music Distribution

De Griekse zangeres Katerina Papadopoulou kent u misschien van haar samenwerkingen met Jordi Savall en l’Arpeggiata. Zij heeft een nieuwe cd uit Anástatica, oftewel wederopstanding. Het thema is hoe Griekse muziek grenzen overstijgt, verandert en zo levend blijft. De liedjes die te horen zijn komen onder andere uit Klein-Azië, Thracië, Macedonië, Pontos en Zuid-Italië.
10. Rise, trad. (06:29)
11.  Old Grape Vine / Ikariotikos dance, trad. (09:12)
CD: Katerina Papadopoulou & Anastatica, 2021, Saphrane S62620, Music & Words

Het Knockengorroch festival is een roots festival dat jaarlijks in zuid-west Schotland wordt gehouden. Wegens Corona werd ook dit festival vorig jaar afgelast en de organisatoren slaagden er in, in plaats hiervan, een digitaal festival te houden. Hier werd een dubbel cd van uitgebracht waar wij u twee nummers van laten horen. Cera Impala zingt Nothing, maar als eerste hoort U het voortreffelijke Afro Celt System met Lockdown Gorroch Reel.
12. Afro Celt Sounds System, Lockdown Gorroch Reel (04:04)
13. Cera Impala, Nothing (02:29),
Dubbel CD: Sounds like Knockengorroch 2020, KNOCK2020CD, www. Birnamcd.com, Xango Music Distribution

 

Samenstelling: