spinner

Wereldmineralen

vr 30 jul 2021 20:00 uur

New releases van Mehdi Haddab en Sheikh Hamdi Benani, Himla, Margarida Guerreiro, Merope, Nahawa Doumbia en MISST

 

Toen Mehdi Haddab, virtuoos op de elektrische ud en maloufzanger Sheikh Hamdi Benani elkaar ontmoetten, was er genoeg inspiratie om het album Nuba Nova op te nemen. Zij brachten ieder hun beste muzikanten mee en zo ontstond een prachtig album.

1. Damai Jara part 1, Hamdi Benani en Mehdi Haddab, Speedcaravan (08:36)
2. Jani Ma Jani, Hamdi Benani en Mehdi Haddab, Speedcaravan (05:17)
CD: Hamdi Benani en Mehdi Haddab, Speedcaravan, Nuba Nova, Buda (2021), Xango Music Distribution.

Zangeres en componiste Adine Fliid is een nieuwe naam in de Deense Folk wereld. Samen met celliste Oda Dyrnes en klarinettiste Siri Iversen vormen zij het trio Himla.
Op het gelijknamige debuutalbum klinken de liedjes van Adine Fliid origineel door haar nieuwe aanpak van Nordic songwriting.

1. Flog Og Fjaere, Himla, Adine Fliid (03:48)
2. Jeg savner et eller andet, Himla, Adine Fliid (03:51)
CD: Himla, Himla (2021), Go’Danish Folk Music

De Portugese Fadozangeres Margarida Guerreiro is in Nederland niet zo bekend, toch draait ze al dertig jaar mee in de fadowereld. Het album Cortar A Direito kwam tot stand in samenwerking met muzikant Bruno Chaveiro. Hij is de briljante Portugese gitarist op dit album. Ook zorgde hij voor de arrangementen en de productie.

1. Até Parece Mentira, Margarida Guerreiro, Fausto Bordalo Dias (01:46)
2. Fado do Despespero, Margarida Guerreiro, Fado Cuf (03:05)
3. Quanto, Quanto me queres? Margarida Guerreiro (02:35)
Cd. Margarida Guerreiro, Cortar A Direito, Musicpipas Arte (2020). Xango Music Distribution.

Het trio Merope uit Litouwen bestaat uit vocaliste Indre Jurgeviliciute, gitarist Bert Cools en Bansuri fluitist Jean-Christophe Bonnafous. Op hun laatste cd Salos, werken zij, zoals eerder, nauw samen met het Litouwse koor Jauna Muzika (onder leiding van dirigent Vaclovas Augustinas).

8. Vilnia, Toli, Merope (04:34)
9. Leliumoy, Merope (04:32)
CD. Merope, Salos, Granvat (2020), Xango Music Distribution.

Nahawa Doumbia zingt op haar meest recente album Kanawa (‘Ga Niet’) haar eigen volk toe om niet weg te gaan uit Mali; het zal de toekomst van het land geen goed doen. Wassoulou zangeres Doumbia heeft voor dit album acht nummers in de studio van Salif Keita in Bamako opgenomen. Zij legt de nadruk op traditionele instrumenten, zoals de zes-snarige n’goni, de meersnarige kleinere kamalengoni en de didadidunun trommels als percussie.

10. Ndiagneko, Nahawa Doumbia (04:42)
11. Hine, Nahawa Doumbia (05:32)
Cd Nahawa Doumbia, Kanawa, Awesome Tapes from Africa (2021)

De Belgische groep *MISST* (‘four misses and one mister’) ontstond als een a capella-formatie in 2017. De debuut cd brengt dertien fraaie songs in het Nederlands, Frans, Gaelic, Portugees, Occitaans etc. in een verbindend muzikaal project. MISST bestaat uit: Elly Aerden, Linde Van Puyenbroeck, Liesbet Van Reeth, Eva Moens en Jan Van Rossem.
12. Sur L’eau, MISST.EU (03:47)
13. Levame (05:10)
CD: MISST, MISST.EU I-C-U-B4-T, CUP 8071, Music & Words

 

 

Samenstelling: