Wereldmuziek Actua | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmuziek Actua

vr 28 sep 2007 18:00 uur
Componisten: Leo Brouwer | Sting

Actuele gebeurtenissen… Souldade.

De Friese band ‘Souldada’ band presenteerde vorige week zijn tweede cd ‘Canção’. De fraai vormgegeven CD met fotografie van Maarten Corbijn bevat zeer 15 uiteenlopende tracks.
Souldada werd in 2005 opgericht door Herman Woltman (gitaar) en bestaat verder uit Janna Koussios (zang) Carel van Leeuwen (cello), Johan Keus (bas), Willem Smid (percussie). In hun muziek laat het gezelschap zich enerzijds inspireren door Braziliaanse componisten als Villa Lobos en Cubaan Leo Brouwer en de zangeres Bebel Gilberto en anderzijds door Griekse en Oost-Europese muziek van Haris Alexiou , Saban Bajramovic & Mostar Sevdah Reunion, Sting, Nikos Papazoglou, Esma Redzapova.
Zelf beschrijft de band het album ‘Canção’ als een muzikale reis naar Zuid-Amerika en Zuid Europa met Friesland als ‘vertrekpunt’. Zangeres Janna Kousios haalt soms flink uit en zingt dan weer gevoelig, warm en ingetogen. Janna zingt in het Grieks, Portugees, Gypsy-Servisch, Fries en Engels.
Een theaterconcert van Souldada bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel waan je je regelmatig op het strand van Copacabana, teksten over het Wad en de Friese eilanden dragen bij aan dit beeld. De zwoele bossa nova Mais Feliz is vertaald door Baukje Wytsma en heet in het Fries ‘Gelok’. Ook een Franse chanson en een instrumentaal Spaans lied geven warmte aan het eerste deel. In het tweede gedeelte van het concert wordt een Grieks café bezocht…hoe klinkt daar een laiká in’t Fries en is funk en balkanmuziek te combineren?
Souldada werkt in het kader van het Canção-project samen met schrijfster Baukje Wytsma, regisseuse Patty Trossel (La Pat), choreograaf Thom Stuart (De Dutch Don’t Dance Division), grafisch ontwerpster Else Boekema en fotograaf Maarten Corbijn. De samenwerking met deze inspirerende kunstenaars heeft geleid tot een boeiend luister- en schouwspel.
Wil je Souldada zien optreden, dan kan dat op:
– overmorgen, 30 september in ‘Lizboa’ , Amsterdam, aanvang 20:00 uur
– 20 oktober in De Schierstins , Veenwouden, aamvang 20:00 uur
– 28 oktober Poartepodium te Bears, aanvang 16:00 uur
Voor meer info over de band: www.souldada.nl

Samenstelling: