Wereldmuziek Actua | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmuziek Actua

vr 4 aug 2006 18:00 uur

Actuele gebeurtenissen…

De tangofanatici weten natuurlijk al de festivals te vinden en reizen het hele jaar door stad en land af. Vooral in de zomermaanden zijn er tangofestivals te vinden in Duitsland, Skandinavië, Ijsland, Engeland, Frankrijk, Rusland, Amerika en natuurlijk ook in Argentinië waar de tango vandaan komt. Om de beginneling op weg te helpen in de muziek van de passie, vandaag in Wereldmuziek Actua aandacht voor de tango.
Het is niet goed meer voor te stellen dat rond 1900 de tango is ontstaan in de huizen van plezier in de havens bij Rio de la Plata. Het is een product van Europese immigranten, lokale creolen van Spaanse origine, Afrikaanse slaven en inheemse Indianen. Geweld en machogedrag maakten deel uit van de cultuur waarin mannen met elkaar dansten om nieuwe danspassen te oefenen en die vervolgens te showen in de danslokalen van de bordelen. De eerste tango ensembles bestonden uit viool, gitaar en fluit. Later verscheen de bandoneón uit Duitsland en de klassieke tangobezetting was een feit.
Pas toen de tango in Parijs werd geïntroduceerd, begon ook de high society van Buenos Aires dit genre te waarderen. De export bleef niet bij Frankrijk maar verbreidde zich bijna over de hele wereld. Onder invloed van andere genres weet de tango zich steeds weer te vernieuwen.

Tegenwoordig zijn er vele enthousiaste tango-beoefenaars die elkaar treffen op de tango festivals. Zo is er bijvoorbeeld in Istanboel een festival gaande tot en met 6 augustus. Van 8 –13 augustus is er “Tango 59 degrees Stockholm City” in Stockholm. Van 9-15 is er in Catania het 6e Catania Tango Festival en in Seattle “the 3rd annual Tango Magic celebration”.
Om deze festivals te kunnen vinden kunt u het beste op het web surfen naar http://festivals.tango.info/.
 U gaat luisteren naar een compilatie van traditionele tango’s van onder andere de vooraanstaande componisten Astor Paizzolla, Leopoldo Federico, Carlos Gardél en Néstor Maconi.

Samenstelling: