Wereldmuziek Actua | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmuziek Actua

vr 25 aug 2006 18:00 uur
Componist: Miles Davis

Actuele gebeurtenissen…in de wereld der wereldmuziek. Met nieuwe cd’s en/of voorbeschouwingen op concerten op podia in de Lage Landen en daarbuiten… Guca Festival 30-08 t/m 02-09 in Servië.

Liefhebbers van de films van Emir Kusturiça kennen de muziek, zigeuner fanfare. Niet zoals de lokale harmonie op het dorp hier in Nederland maar uptempo, swingend en met de typische klank van de Balkan, een soort kruising tussen zigeunermuziek en klezmer.

Van woensdag 30 augustus tot en met zondag 2 september is alweer de zesenveertigste editie van de bijeenkomst van de blazers in het dorpje Guca (goedsja) in midden-Servië. Het dorp ligt in een komvallei en heeft voor zo’n klein gehucht opvallend veel standbeelden van…trompettisten.

Voor de liefhebbers van avontuur en gastvrijheid is de reis zeker de moeite waard. Het programma loopt iedere dag van zeven uur ’s ochtends tot in de kleine uurtjes. Naast de podia, de zigeunerkermis, de swingende braderie en de voor Nederlandse begrippen lage prijzen, lopen er de hele dag spelende orkesten door het dorp, wordt er overal gedanst en kun je de sfeer proeven van een lokaal festijn dat ondanks veel internationale bezoekers vooral heel Servisch is.

Het festival heeft een camping maar ook pensions en hotels, voor meer informatie over het festival en accommodatie kijk op het internet bij www.guca.co.yu   of toets “g u c a” in op google dan is het de eerste hit. Het meest opmerkelijke citaat van de site is wel dat van Miles Davis: “I didn’t know you could play trumpet that way".

In deze uitzending een voorproefje van de muziek afkomstig van cd’s, drie jaar geleden gekocht op het Guca-festival.

Samenstelling: