Wereldmuziek Actua | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmuziek Actua

vr 29 sep 2006 18:00 uur

Zondag 1 oktober wordt de Indiase danseres Mohini N. Shah ingewijd tot professionele danseres. Zij ontvangt de zegen van haar guru Aartie Jagmohan van de dansschool Madhoerie in Nijmegen. Het dansdebuut is een ruim 2 uur durende voorstelling van de Indiase klassieke dans Bharata Natyam. Voor dit feestelijke gebeuren zijn zeven Indiase muzikanten speciaal naar Nederland gekomen. Voor u is dit een unieke gelegenheid om de overgang van leerling naar professionele Bharata Natyam danseres bij te wonen.

Bharata Natyam is van oorsprong een klassieke tempeldans uit Zuid-India, ongeveer 3000 jaar oud. De dans wordt gekenmerkt door complex voetenwerk, abstracte en verhalende bewegingen, sierlijke handbewegingen en verfijnde mimiek. Tot op heden is de authenticiteit van de traditie bewaard gebleven door de verantwoorde wijze waarop zij steeds is overgedragen. Het Arangetram, de inwijdingsceremonie, is hier een belangrijk onderdeel van. De uitgebeelde helden- en godenverhalen in de dans verbinden de danseres, en via de danseres de toeschouwer, met de essentie van de Hindoe-cultuur.
De muziek is nauw verbonden met de dans. De danseres reageert op de mridangam en andersom. De mridangam wordt ook wel gezien als de Zuid- Indiase tegenhanger van de tabla (uit Noord India). Eén van de zeven muzikanten die is overgevlogen om de ceremonie te ondersteunen is de mridangamspeler Vidwan Bangalore S.V. Giridhara.
Van hem gaan we nu luisteren naar een Bharata Nartyam Arangetram uit de serie World Music Collection nr.41: Greetings from India.
Deze CD is gedraaid in het kader van de klassieke Indiase dansvoorstelling Bharata Natyam waar een inwijdingsceremonie aan wordt voorafgegaan. Deze bijzondere gebeurtenis vindt plaats: zondag 1 oktober, 13:30 uur in de Lindenberg, Ridderstraat 17/23,  te Nijmegen.

Samenstelling: