Wereldmuziek Actua | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Wereldmuziek Actua

vr 20 okt 2006 18:00 uur

Actuele gebeurtenissen…

In deze Actua hoort u muziek van zangeres Liljana Buttler uit voormalig Bosnisch Servië. Zij is in Nederland voor een reeks concerten. Ze wordt wel de ‘Billy Holiday’ van de Balkan genoemd. Onlangs bracht zij haar tweede cd, ´The legends of Life´ uit.
Ljiljana Petrovic, zoals zij oorspronkelijk heet, begint al vroeg met zingen om de kost te verdienen. Op 12 jarige leeftijd treedt Liljana noodgedwongen voor het eerst op in een bar. Eerst nog samen met haar moeder maar al snel gaat ze haar eigen weg. Ze komt als zangeres in het toen sjieke uitgaansleven van Belgrado terecht en wordt een bekende tv-persoonlijkheid. Maar met de komst van de ‘turbo-folk’ en de dreiging van de oorlog vertrekt ze in 1990 naar Duitsland om daar een onopvallend leven te leiden. Flatje, driehoog, mislukt huwelijk. Overtuigd van dat haar tijd als zangeres geweest is besluit ze nooit meer te gaan zingen. Maar het kan verkeren.
In 2000 hoort producer Dragi Sestic bij zijn ouders thuis in Mostar toevallig een cassette van Ljiljana Petrovic. Geraakt door de stem van deze zangeres en de sfeer van een voorbije periode gaat hij op zoek naar haar. Hij vindt haar in Duitsland waar ze samen met haar dochter een anoniem leven leidt. Sestic probeert haar over te halen weer te gaan zingen. Aanvankelijk voelt zij niets voor het plan maar uiteindelijk komt het toch tot een samenwerking die resulteert in de prachtige cd “Ljinaljna Buttler, the mother of Gypsy Soul”. En daarmee zet een tweede carrière in.
Op de cd wordt ze begeleid door het fameuze ‘Mostar sevdah Reunion’. Het resultaat van de zoektocht en het doorzettingsvermogen van Sestic mag bijzonder worden genoemd. Sfeervol, soulvol en vooral emotioneel is de muziek. De donkere stem van Liljana snijdt af en toe door de ziel maar vlamt er ook op los.
En nu dus de tweede cd, ‘The legends of life’. En weer is er een juweel afgeleverd. De stem lijkt doorrookter en naast de typische ´Balkan –sound´ ligt de blues steeds weer op de loer. De cd is fraai vormgegeven en bevat een mooi boekwerkje.
In de week van 23 oktober geeft Liljana Buttler een reeks concerten in Nederland. In deze Actua kunt u al een voorproef krijgen van haar stem en de mooie muziek van ´Sevdah Mostar Reunion´. U hoort muziek van beide cd´s en als u de kans hebt; zien, horen en vooral beleven, volgende week.

Samenstelling: