spinner

Wereldmuziek Actua

vr 27 okt 2006 18:00 uur

Actuele gebeurtenissen…

Vandaag speciale aandacht voor de Maori-collectie van het Volkenkunde Museum in Leiden.

Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland. Alhoewel… in feite zijn zij ook migranten want zij komen uit Polynesië. Zo’n 1000 jaar geleden maakten ze de grote overtocht per dubbelkano. De Maori verlieten hun thuisland, het mythische land Hawaiiki (dat kan Tahiti zijn geweest) en voeren naar Aotearoa: het land van de “Lange Witte Wolk”. In Aotearoa, dat nu bekend staat als Nieuw Zeeland bouwden ze een nieuw bestaan op. In het begin van de 19e eeuw kwam de Maori-cultuur door de komst van de Europeanen flink onder druk te staan. Pas na de 2e wereldoorlog is er sprake van een Maori-bewustzijn.

Het grootste deel van de maori-collectie in het Volkenkunde museum van Leiden is relatief vroeg verzameld, en wel tussen 1864 en 1890.  De collectie bestaat uit sieraden, wapens en voorbeelden van weef – en houtsnijkunst. Deze schatten zijn voor de Maori bezield met de kracht van hun voorouders. Bijzondere schatten dus van de Maori uit Nieuw Zeeland, ofwel Aotearoa.

Aotearoa zo heet ook de CD van Pan Records met prachtige veldwerkopnamen. Deze Cd is een pot pourri van stijlen en genres. Naast geluiden en liederen van de Maori zijn Schotse doedelzakmuziek, een Nederlands volksliedje en Samoan dansen te horen. Een mooi voorbeeld van een multiculturele samenleving.

CD Ethnic Series, Aotearoa, Land of Hope Tracks 1t/m 22, Label Pan 2094
Totaal 56’22

Veldwerkopnamen gemaakt door Ad en lucia Sinkels tijdens hun verblijf in Nieuw Zeeland, naast opnamen van de voorstellingen van Te Whanganui-a-Tara, een Maori groep van Porirua in Brunssum.

Wilt u meer weten over de schatten van de maori uit de 19e eeuw, ga dan naar het Volkenkunde museum in Leiden. De collectie is tot eind janurai volgend jaar te bezichtigen.

Samenstelling: