Enya | Composer | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Wie is Enya?

Eithne Ni Bhroanain is de jongere zus van Máire Ni Bhroanain, Ciaran en Pol O’ Braonain en nicht van Padraig en Noel O’ Dugain, beter bekend onder de groepsnaam Clannad. Ook Eithne maakte als zangeres en keyboardspeler deel uit van de Ierse topfolkformatie, ruwweg tussen 1980 en 1982. Ze is te horen op de albums Crann Úll en Fuaim. Eithne stamt uit een zeer muzikale familie. Moeder Máire “Baba” Ni Bhraonain -op z’n Engels Brennan- was muzieklerares. Vader Leo speelde als amateur muzikant in een showband. Leo en “Baba” hadden negen, allen muzikale kinderen. Zo is jongste telg Bridin Brennan een bekende popzangeres is.

De pub van Leo in het plaatsje Gweedore, Leo’s Tavern,  groeide uit tot het walhalla voor Ierse folkmuzikanten, met name die uit de streek Donegal, en werd de bakermat voor Clannad.

Na het album Fuaim verliet Eithne Clannad om op eigen benen te staan. Dat deed ze samen met de voormalig Clannad producer Nicky Ryan en de tekstschrijver Roma Ryan. Eithne werd Enya -de Engelse schrijfwijze van haar Gaelic naam- maar in feite werd haar roepnaam synoniem voor een muziekconcept. Dat bestaat uit feeërieke zang, vaak in het Gaelic, maar ook in het Engels en diverse andere talen. Die zang wordt omgeven door een poel van warme, maar ook zware klanken uit diverse synthesizers. Het geheel doet esoterisch, mystiek en wat dromerig aan. Het is moeilijk in één categorie te vangen, maar heeft raakvlakken met Keltische folk, pop en new age.  

Het album Watermark betekende in 1988 de grote doorbraak. Met name de single Orinoco flow gooide hoge ogen in diverse hitparades. Het was het tweede album onder de naam Enya en voorafgegaan door een titelloos album met muziek van de documentaireserie The Celts. Het was weer niet de eerste soundtrack die uit de Enya studio verscheen. Dat was muziek voor de film The frog prince. A day without rain is het meest succesvolle album van de Ierse zangeres. Dat is mede te danken aan de Lord of the Rings hype. Voor The fellowhip of the ring componeerden Eithne en Roma Ryan twee songs. Die twee songs verschenen buiten om de vele ‘best of’ albums, nooit op een regulier album, maar veroorzaakte wel een run op het werk van het Ierse trio. 

Met haar filmmuziek en soundtracks voor series werd Enya meermaals voorgedragen voor diverse onderscheidingen als Grammys, Oscars  etc. 

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan