spinner

Radio Premières: Michalis Paraskakis en L’eix

za 6 jul 2013

Afgelopen zaterdag 6 juli om 22.00 uur kon u in Kraak Helder luisteren naar de radio première van het nieuwe werk ‘Terpnon’ van hedendaags componist Michalis Paraskakis en de eerste fysieke uitgave (cd) van het Spaanse Audiotalaia label: het L’eix ensemble.


‘Terpnon’ (voor positief orgel, 1 toetsenist en 4 stemmers)
Michalis Paraskakis werd geboren te Athene en studeert momenteel af met een Master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. 
Het stuk ‘Terpnon’ (wat ‘aangenaam’ in het Grieks betekend) is gebaseerd op het natuurkundige interferentie- principe. ‘Terpnon’ gebruikt als poetisch doel om een pure toon te verrijken met een constant fluctuerend ritme en volume: de luisteraar wordt geactiveerd door een zwevend, hypnotiserend effect van wisselende frequencties die elkaar overlappen.

atpMini

L’Eix
Het Spaanse netlabel Audiotalaia met als curator Edu Comelles kwam onlangs met haar eerste fysieke uitgave, een cd van het L’Eix ensemble. L’Eix (“Draaipunt” in de Catalaanse taal) is een ensemble uit Barcelona, opgericht door experimenteel gitarist en geluidskunstenaar Ferran Fages en electronische muziek producent en -criticus Oriol Rosell. Het werk beweegt zich tussen de genres pop, folk en experimenteel minimalisme.
Voor een volledige speellijst kijkt u in de programmagids.