spinner

Rein de Graaff-Dick Vennik 4+2

di 15 nov 2022
Thema: Jazz

za 19 nov 2022, 17:00 uur – House of Hard Bop. Het Rein de Graaff-Dick Vennik Kwartet, opgericht in 1964, heeft zo’n 25 jaar bestaan. Een zeldzaamheid voor een kleine jazzformatie. In 1989 verschijnt de plaat Jubilee, die in dit programma integraal wordt uitgezonden. In drie stukken is de groep uitgebreid met trompettist Jarmo Hoogendijk en trombonist Bart van Lier. Op één uitzondering na, zijn alle stukken gecomponeerd door pianist De Graaff en/of tenorist Vennik. Koos Serierse is de bassist, aan de drums zit Eric Ineke.

Going Up heeft een gematigd tempo, maar zit vol energie. Mooie overgangen tussen de solisten – overgangen die door de ritmesectie worden gearticuleerd. In Cornish Pixie is de vorm onder meer bepaald door de afwisseling time/double time. De titel Moria zal lezers van Tolkiens Lord of the Rings bekend voorkomen. De regelmatig terugkerende heletoons-passages zijn – voor wie dat wil – te associëren met een sprookjesachtige sfeer. Ruim baan voor bassist Serierse, die het stuk aan het einde in stilte laat verzinken.

Het laatste stuk, Why Not, ademt een andere sfeer. In een lekker tempo wordt geïmproviseerd op het modale schema van Miles Davis’ So What. Dat stuk verscheen in 1959 op de beroemde lp Kind of Blue. Het zal geen toeval zijn dat ook de twee titels rijmen. In Venniks tenorsolo zijn invloeden te horen van John Coltrane – de tenorist op het Davis-album.

Met name de sextetstukken hebben een herkenbare, karakteristieke sound, maar elk stuk draagt een eigen stempel.

Dick Vennik – recentelijk overleden – was ook een uitstekende fluitist. Zijn kraakheldere sound is te beluisteren in het openingsstuk van dit programma: Cloud People, van de gelijknamige plaat uit 1983.

(Op 15 oktober jl. klonk de eerste uitzending, gewijd aan het Rein de Graaff-Dick Vennik Kwartet. Dat is terug te luisteren. Klik voor die uitzending, en Klik voor het bijbehorende Nieuwsbericht.)

 

House of Hard Bop – Eric Ineke