Search for:
spinner

Romeinse oude muziek in Concertzender Live

zo 19 mei 2013

Maandag 20 mei (11.00 – 13.00 uur) vervolgen we onze opnames van het Festival Oude Muziek van 2011. Het Egidius Kwartet en College zingt chansons, madrigalen en motetten van Jacobus Arcadelt en La Compagnia del Madrigale brengt madrigalen van Palestrina.

‘Rome, de Eeuwige Stad’ was het thema van het Festival Oude Muziek in Urecht van 2011.
Arcadelt
Onder de Romeinse componisten die toen aan het licht kwamen, bevinden zich de 16e-eeuwse componisten Jacobus Arcadelt en Giovanni Pierluigi da Palestrina.
Als zanger en later koorleider in de Sixtijnse Kapel was Arcadelt verplicht om nieuw repertoire voor de kapel te componeren. Dat deed hij in de vorm van chansons, madrigalen en motetten.
Het Egidius Kwartet (zie foto boven) en College zetten tijdens het concert een chanson, een madrigaal en een motet van Arcadelt naast elkaar die in tekstuele of compositorische zin aan elkaar verwant zijn.
Kijk ook op de site van het Egidius Kwartet voor de komende concerten eind mei met de presentatie van deel 4 van de Leidse Koorboeken.
2009-giugno-Bologna-Prove-lacompagniadelmadrigale.jpgLa Compagnia del Madrigale
Het andere concert in deze aflevering van Concertzender Live wordt gegeven door het Italiaanse gezelschap La Compagnia del Madrigale (zie foto links).
Palestrina
Deze groep is gespecialiseerd in het madrigaal, de belangrijkste vocale uitingsvorm van de wereldlijke Italiaanse muziek in de 16e eeuw.
De grootste naam onder de madrigalisten is Giovanni Pierluigi da Palestrina.
Van hem klinken madrigalen uit zijn twee madrigaalboeken op verleidelijke, smartelijke of juist lichte wereldlijke teksten.
Ook klinken madrigalen van tijdgenoten van Palestrina, zoals Orlando di Lasso, Giovanni de Macque, Giovanni Maria Nanino en Jacob Arcadelt.
Uitzendingen:

  • zondag 12 mei 15.00 – 17.00 uur
  • maandag 20 mei 11.00 – 13.00 uur

Bekijk hier de speellijst.