spinner

Ronald Snijders

do 26 feb 2009

Ronald Snijders for Black Straight Music, 1981
Op de hoes staan negen afdrukken van een foto van fluitist Ronald Snijders (1951, Paramaribo). Zwart/wit, toepasselijk genoeg, want het gaat hier om Black Straight Music – eerst de naam van Snijders’ band, maar sinds het jaar 2000 een stichting die "het in stand houden, blijven vernieuwen en uitdragen van creatieve Surinaamse muziek, al dan niet in combinatie met jazz, wereldmuziek en westerse muziek" als doel heeft. Zo.
Ronald Snijders begon al op z’n zevende fluit te spelen, thuis in Suriname. Hij bleef spelen, ook toen hij in 1970 naar Nederland kwam om civiele techniek te studeren in Delft. Die studie heeft hij niet afgemaakt, want in 1973 won hij de NOS Jazzconcours, werd er een documentaire over hem gemaakt door de Wereldomroep en begon hij internationaal door te breken. Inmiddels is hij een levende legende, uit en thuis. [En trouwens, een papiertje heeft hij uiteindelijk wel degelijk gehaald: Ronald Snijders studeerde in 1991 af als etnomusicoloog (drs.) aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie over Surinaamse Kaseko muziek.]
Genoeg background. Als u van "funky flute" houdt en wil ontdekken waar de uitvinder van de Afro Surinaamse kawinajazz zich zoal mee bezig hield in 1981, luister naar Black Straight Music. Muziek!