spinner

Rondreis door Electric Ladyland

Thema van woensdag 22 september om 20.00 uur is een twee uur durende eerbetoon aan vrouwelijke pioniers van de elektronische muziek.

De pioniers van de elektronische muziek zijn niet alleen saaie, piekerende mannen in laboratoriumpakken. In de jaren zestig en zeventig ontvouwden ook eigenzinnige vrouwelijke componisten als Maryanne Amacher, Éliane Radigue, Laurie Spiegel en Pauline Oliveros nieuwe en ongehoorde elektronische klanklandschappen.
Dit jaar draait de schitterende documentaire Sisters with Transistors (2020) van Lisa Rovner eindelijk in Nederland. Een filmische ode aan deze vrouwelijke pioniers van de elektronische muziek. Baanbrekende muziek die ook jongere generaties musici blijft inspireren.

Deze Thema-uitzending is een twee uur durende eerbetoon aan deze pionierende sisters with transistors. Bovendien klinkt als slotakkoord een nieuw elektronisch werk van de Nederlandse componist Thomas Ankersmit. De in Berlijn woonachtige Ankersmit is uiterst bedreven op de Serge Modular synthesizer. Zijn klankreis voor Serge synthesizer, getiteld Perceptual Geography, is opgedragen aan collega en vriendin Maryanne Amacher.

Klik hier voor de playlist.