Search for:
spinner

Sandy Denny in De Nacht

za 10 mei 2008

Als tweede deel van ons eerbetoon aan Sandy Denny, is op 10 mei ons hele programma De Nacht aan haar gewijd.

Veel luisteraars hebben hun favoriten ingediend en zo de playlist van het programma Metamorfosen van 4 april samengesteld.
Enkele van hun verhalen vindt u hier.
En de playlist van het programma op 10 mei vindt u hier.
Op 21 april 1978 overleed na een val van de trap een van de meest legendarische zangeressen uit de Engelse folk geschiedenis. Om Sandy Denny te herdenken is er een speciale uitzending aan haar gewijd. Een groot aantal inzenders hebben hun favouriete nummers opgegeven en die gaan we draaien in Metamorfosen op 4 april om 20.00.
De val, nu precies dertig jaar geleden, zorgt voor het einde van een indrukwekkende muziek carrière en van een roerig leven. Alexandra Elene MacLean Denny werd geboren op 6 januari 1947. Het is haar oma die haar altijd Sandy noemt, een naam waar ze zo aan went dat ze die als echt aanneemt.
Sandy Denny groeit op in een buitenwijk van Londen en werkt, geheel naar de wens van haar ouders, in eerste instantie als verpleegster. Ze merkt al snel dat haar hart niet ligt bij het verzorgen van mensen maar dat de zang echt belangrijk voor haar is. In 1965 begint ze op de kunstacademie en vanaf die tijd is ze regelmatig te vinden op de verschillende podia in het Londense uitgaansleven.
In de twee jaren die volgen zou ze met haar eigenzinnige stemgeluid snel roem vergaren. Het toonaangevende blad Melody Maker schrijft over haar en ze is voor het eerst op de radio te horen. Het is dezelfde periode waarin ze Who Knows Where The Time Goes schrijft. Een van haar eerste penvruchten, en tot op de dag van vandaag gezien als een van haar belangrijkste nummers. Dave Cousins vroeg haar om bij zijn groep ‘The Strawbs’ te komen zingen, dat deed ze voor een korte periode vlak voor ze de overstap zou maken naar Fairport Convention, de groep waarmee ze internationaal zou doorbreken. De deal met de muzikanten van Fairport was snel beklonken, de heren muzikanten waren overrompeld door haar fraaie zang.
Manager Joe Boyd had nog wel zijn twijfels, ze had toen al de naam een luidruchtige vrouw te zijn met een grote liefde voor sterke drank. Na drie LP’s, waaronder het voor vele legendarische ‘Liege and Lief’, hield Sandy Denny het voor gezien. Samen met haar vriend Trevor Lucas begon ze de groep Fotheringay waarvan uiteindelijk één LP zou verschijnen. De tweede plaat was al half opgenomen toen er door de platenmaatschappij min of meer werd besloten dat het tijd was voor een solocarrière. Ondanks de twijfels die ze zelf voelde of het de juiste keus was stopte ze met Fotheringay en nam haar eerste solo LP ‘The North Star Grassman and the Raven’ op. Een plaat waar ze zelf maar matig tevreden over was, de opvolger ‘Sandy’ lag haar veel beter. Ook omdat ze, naar eigen zeggen, minder depressief was en een leuker team om zich heen had.
Ondanks een groeiende tevredenheid over haar eigen muziek, bleef er het verlangen om in een groep te zingen. De verantwoordelijkheden die ze moest dragen waren teveel voor haar, ze miste de wat anoniemer positie die je in een groep kan innemen. Dit deed haar besluiten in 1974 zich weer bij Fairport convention aan te sluiten. Naast een live album werd de studio LP ‘Rising for the Moon’ opgenomen.
Deze tweede poging werd geen succes. De ruzies, haar wisselvallige karakter en de steeds grotere moeite om haar drang naar alcohol in bedwang te houden werden deze hernieuwde samenwerking fataal. Er zou nog één laatste solo LP volgen genaamd ‘Rendezvous’ en een korte laatste tour. Bij vrienden thuis valt ze van de trap, een paar dagen later op 21 april 1978 blaast ze haar laatste adem uit en komt er een einde aan het turbulente leven van deze wereldwijd geprezen zangeres.
De Nacht, zaterdag 10 mei, 01.00-07.00