spinner

Selling Hoovers in Mojave

zo 4 dec 2022
Thema: Crosslinks

Woensdag 7 december in Popart, om 22:00 uur, terug naar Daniel Cross en het Rosa Ensemble.

Na 25 jaar nam componist, slagwerker en artistiek leider Daniel Cross op vrijdag 30 september van dit jaar officieel afscheid van het Rosa Ensemble.

Naar aanleiding van het afscheid van Cross gaan we op woensdag 7 december in Popart, ’s avonds om 22:00 uur, nog een keer terug naar zo’n topproductie uit het rijke verleden van het Rosa Ensemble. We zenden dan de speciale radio productie ‘Selling Hoovers in Mojave’ uit.

‘Selling Hoovers in Mojave’ is een ode aan Beefheart.
Captain Beefheart, alias Don van Vliet, was een sleutelfiguur in de popmuziek van de afgelopen 35 jaar. Zijn faam dankt Beefheart vooral aan de eind jaren zestig verschenen dubbel-elpee: ‘Trout Mask Replica’, waarop hij zijn dwarse, onnavolgbare visie op de blues ontvouwde.
Bijgestaan door acteur Hans Dagelet speelde het Rosa Ensemble in 2004 ‘Selling Hoovers in Mojave’ in diverse zalen in het land. Het programma bestond uit bewerkingen van Beefheart nummers en nieuwe stukken van Eric de Clerq, Floris van Bergeijk en Daniel Cross.
“Deze eigentijdse ode aan Beefheart is,” zo vertelde Daniel Cross ooit aan het Utrechts Nieuwsblad, “een manier om meer grip te krijgen op de elektro-acoustische muziek, op de gitaarmuziek en de popmuziek. Dat is zo’n krachtige taal. Doorgaans véél krachtiger dan de de gecomponeerde nieuwe muziek.”

Samen met medestudenten van het Utrechts Conservatorium richtte Cross in juni 1997 het Rosa Ensemble op. Zij zochten naar een nieuwe, urgente en vooral andere uitvoeringspraktijk voor hedendaags gecomponeerde muziek. Onder zijn bevlogen leiding bouwde het ensemble een veelzijdig oeuvre op, met voorstellingen en evenementen waarin muziek en geluid verhalen vertellen uit de wereldliteratuur, de wetenschap en de (persoonlijke) actualiteit.

Dankzij Daniels inspirerende dynamiek, visie, charme en kennis van zaken neemt dit oeuvre inmiddels een unieke plek binnen het landschap van de podiumkunsten in. Voor zijn bijdragen aan de ontwikkelingen in het muziektheater ontving hij in 2018 de Operadagen Rotterdam Award en voor zijn muzikale verdiensten voor de stad Utrecht in 2010 de Fentener van Vlissingenprijs.

Daniel Cross zal zich na zijn afscheid richten op componeren, lesgeven en cinematografische plannen. In mei 2023 gaat zijn laatste Rosa-compositie in première: Minamitori.

Daniel laat Rosa los in een tijd dat het goed gaat met het ensemble. Zo zal met een gerust hart verder kunnen worden gewerkt aan verhalen, die onze oren wakker houden. Middels muziektheater projecten, die ontmoetingen blijven creëren tussen het Rosa Ensemble en uiteenlopende publieksgroepen.

Voorlopig neemt Florian de Backere de functie van artistiek leider waar. Het ensemble buigt zich momenteel over een nieuwe structurele invulling van het artistiek leiderschap.