spinner

Sevillanas in de Ochtendeditie

di 24 apr 2007

Het is weer Feria in Sevilla. Dat betekent van dinsdag tot en met zondag: je paard van stal halen, je mooiste ballenjurk aantrekken, riante hoeveelheden fino laten aanrukken, maar vooral; sevillanas dansen!
Madrugando woensdag 25 april van 9.30-10.00 in de Ochtendeditie op radio 6 " Sevillanas ", samenstelling en presentatie: Marlous Lazal
Voortgekomen uit de seguidilla , werden deze dansen vanaf de allereerste feria in Sevilla in 1847 sevillanas genoemd. Je danst hem los van je partner, en er zijn vier verschillende coupletten die allemaal een andere choreografie hebben. De dansers stellen zich meestal op in twee rijen tegenover elkaar en beginnen door het intro mee te klappen. In Spanje zijn de sevillanas nog steeds ongekend populair, ook onder jongeren. Bij grote volksfeesten als de Feria, die rondom een aantal belangrijke stierengevechten wordt georganiseerd, maar ook in gewone discotheken en op feestjes thuis worden onvermoeibaar sevillanas gedanst. Want zeker tijdens de feria gaat het om uithoudingsvermogen! Een beetje danser begint op dinsdag en danst door tot en met zondagavond. Hier in Nederland worden overigens ook sevillanas gedanst, bijvoorbeeld op vrijdag de 27e, vanaf 21.00 in La Casa Sevillana aan de Sloterdijkstraat 2 in Amsterdam. Les nemen kan daar ook.