Search for:
spinner

Shamisen

do 7 mei 2009

Japanese Shamisen – Chamber Music (Jiuta) with Koto and Shakuhachi, Lyrichord LLST 7209
Op de hoes een – destijds ongetwijfeld hypermoderne – impressie van een Japanse prent, in de kleuren okergeel, zwart en wit. Een vrouw in festivalkleedij heeft een ontmoeting met een als leeuw verklede man en een muzikant. Ik heb mijn best gedaan, maar ik kan niet achterhalen om welke oorspronkelijke prent dit zou kunnen handelen. Weet u het?
Op de achterkant, zoals we gewend zijn van de prachtige Lyrichord serie, een uitvoerig uitleg over de muziek: Japanse kamermuziek, de jiuta. De geschiedenis van de vijf liedjes op dit LP wordt ook omschreven. Het voert te ver om alle informatie over te typen, maar hier in ieder geval de titels en bezetting:
1. Miyako Odori (lentedans uit Kyoto – 2 koto’s)
2. Kurokami (Zwart haar – liefdeslied – shamisen, koto)
3. Keshi No Hana (Papaverbloem – koto, shamisen)
4. Zangetsu (Ochtendmaan – shamisen, stem)
5. Ukifune (Drijvend bootje – shamisen, koto, stem)
Deze LP werd in een fantastische muziekwinkel gekocht op reis in Amerika in 1976. Op M Street in Georgetown, toentertijd de studentikoze/creatieve wijk in Washington, D.C. (zeg maar de Village van de hoofdstad), had je talloze muziekwinkels met LP’s uit alle genres en alle landen. Die tijd is voorbij. Nu is de buurt vol shoppende yup’s op zoek naar merknamen in dure kledingwinkels.
Afijn, luister naar de mooie jiuta, uit een tijd waarin je winkelend op muziekwereldreis kon gaan.
(Sally Farrar)