spinner

Sicily

vr 10 okt 2008

Folk Music and Songs Of Sicily, Work Songs Vol.1 Lyrichord
Een reis terug naar een tijd waarin de arbeider zijn werk verlichte dankzij het samen opgaan in folkloristische werkliederen. Tegenwoordig zetten we de radio aan als we behoefte hebben aan arbeidsvitaminen om lekker door te kunnen werken. Maar er was een tijd niet zo lang geleden dat de radio er nog niet was of nog niet zo prominent aanwezig. Wij menselijke wezens zongen onze weg door de dag van zware arbeid en terugkomend na zo’n dag zongen we om te vieren of te treuren wat die dag al of niet gebracht had. Deze uitzending van OpgeHoesd is gewijd aan een document van deze zo goed als verloren gegane discipline.
Op de hoes van “Folk Music and Songs Of Sicily, Work Songs Vol.1” zien we een zwartwitte actie foto van tonijnvissers.Op de achtergrond zien we een boot gevuld met een grote groep vissers die de netten binnenhalen en de voorste door twee man bemande boot gooit een net of een lijn uit. Het is prachtige foto waarin die bewuste muziek van deze plaat prachtig gevangen lijkt.
Het zijn echter niet alleen vissers liederen die deze LP bemannen. We beginnen met een lading boerenwerkliederen. Vervolgens worden we verwend met liederen van karren-voortstuwende-verkopers, de zoutwerkers met als grand finale de liederen van de tonijnvissers, zoals we die ook kennen uit de wonderschone film van Roberto Rossellini waarin de beeldschone Ingrid Bergman de hoofdrol speelt in de achterdochtige gesloten harde vissers gemeenschap op een vulkanisch eiland ten noorden van Sicilië. Stromboli is de titel van deze uit 1950 daterende film. Een juweel.
 
Als we even flink doorzwemmen door de Middellandse Zee van Sicilië naar het noorden van Italië. Gewoon vanaf Sicilië een beetje de richting van Frankrijk aanhouden, een beetje ten oosten van het noorden, dan komen we waarschijnlijk vrij uitgeput aan in de Italiaanse gemeente van Ceriana. In 1954 legde Alan Lomax daar de vocale polyfonische kunsten vast van de al daar levende bevolking. De laatste 4 nummers die u hoort in deze uitzending zijn afkomstig van de CD “The Alan Lomax Collection; Italian Treasury; Liguria: Polyphony of Ceriana” zoals heruitgegeven door Rounder Records in 2002. (pieter bos)