Search for:
spinner

Simeon ten Holt-marathon nu terug te beluisteren

do 20 dec 2012

De Concertzender eerde woensdag 12 december (14.00 – 22.00 uur) de vorige week overleden Simeon ten Holt met een 8 uur durend radioprogramma. In deze uitzending komen verschillende werken en enkele unieke opnamen aan bod.
Luister hier terug naar het:

foto: Merel Waagmeester
De Nederlandse componist Simeon ten Holt overleed vorige week op 89-jarige leeftijd. Ten Holt (1923-2012) was vooral bekend om Canto Ostinato, dat een ommekeer in zijn werk betekende. De Concertzender heeft Jeroen van Veen, Canto-vertolker van het eerste uur, gevraagd om een selectie te maken uit een aantal werken en uitvoeringen. Van Veen leidt u in dit marathon-programma samen met presentator Jan Kooiman door het bijzondere oeuvre van ten Holt.
 
Unieke opnamen
Tussen de werken die uitgezonden gaan worden, zitten unieke opnamen. Men kan luisteren naar ‘Aforismen’ gespeeld door Simeon ten Holt zelf, niet uitgebracht op cd. Ook hoort de luisteraar stukken die net verschenen zijn op cd, zoals ‘Lemniscaat’ van het Rondane Kwartet en ‘Soloduivelsdansen’ 1 t/m 4 door Jeroen van Veen. En niet te vergeten de uitvoering van Canto Ostinato door harpiste Gwyneth Wentink, een eigen opname van de Concertzender.
Uitsmijter is de opname die de Concertzender zaterdag 1 december maakte van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig, die Canto Ostinato op het carillon van de Dom speelde.
 
De volgende werken en uitvoeringen zijn 12 december te horen:

 • Canto Ostinato door Duo Van Veen en in diverse uitvoeringen op onder andere orgel (Aart Bergwerff), harp (Asia Cunego), synthesizers (Jeroen van Veen) en marimba’s (Peter Elbertse)
 • Aforismen door Simeon ten Holt zelf, piano
 • Bagatellen (1 t/m 3) door Ivo Janssen, piano
 • Delen uit Natalon door Tamara Rumiantsev, piano
 • Delen uit Horizon door Rondane Kwartet, 4 piano’s
 • Delen uit Lemniscaat door Rondane Kwartet, 4 piano’s
 • Delen uit Méandres door Polo de Haas, Kees Wieringa, Ellen Dijkhuizen en Fred Oldenburg, 4 piano’s
 • Canto Ostinato door Inneract (Gwyneth Wentink, harp en Wouter Snoei, elektronica)
 • Canto Ostinato voor 4 vleugels (alleen eerste helft) door Irene Russo, Fred Oldenburg, Sandra & Jeroen van Veen
 • Palmimpsest (delen), Doelenensemble
 • Capriccio voor Viool, Benjamin Schmid

Ten Holt werd geboren in Bergen (Noord-Holland) en studeerde tussen 1949 en 1954 in Parijs. Na zijn terugkeer in Nederland werd hij actief in het kunstleven en experimenteerde hij met elektronische muziek en muziektheater.
In de jaren 70 componeerde Ten Holt Canto Ostinato, een stuk voor meerdere piano’s dat drie uur duurt. Canto Ostinato werd een klassieker. Het werk, met zijn kenmerkende repeterende melodie, heeft een bijzonder, emotioneel effect op veel luisteraars.