spinner

Sis Kebabi

vr 11 jul 2008

Sis Kebabi – Turks Ensemble “Istanbul” o.l.v. Attila Sezimbel LP

Even lekker uitblazen in mooi Maastricht. Da’s sowieso altijd al aangenaam maar als er dan een dag na de koninginnedag vrijmarkt ook nog eens een flinke rommelmarkt is op de grote markt en je daar een kraam tegenkomt met een bak vol lp’s met de meest exotische hoezen is het feest helemaal compleet. Een leuk stel achter de kraam roept me (red. samensteller Pieter Bos) toe een euro per stuk of alles voor 15 euro. Alles was geen optie want dat stond gelijk aan een hernia dan maar een fraaie selectie met veel Egyptische en Libanese juweeltjes. Maar ook deze curieuze LP van Turks Ensemble “Istanbul” o.l.v. Attila Sezimbel. De plaat heet “Sis Kebabi” en is uitgebracht, vermoedelijk in de jaren zeventig, door Goldstar/Basart Records International. Dat laatste is op zich al apart omdat dit label in die tijd voornamelijk veel Nederlandstalige muziek uit heeft gebracht, maar ook een boel ontspanningmuziek voor in de lift. Zo zien we achterop de hoes van “Sis Kebabi” reclame staan voor de volgende warme schijven; Fausto Papetti, Harry Mooten, Nini Rosso, Herbert Joeks, Annie MG Schmidt, Tom Erich plays Ever Greens, Willy Derby en Groeten Uit Holland van Draaiorgel De Klok.
Echter de mooie dame op de voorkant van “Sis Kebabi” deed mijn oriëntale hartje harder kloppen. Een fraaie welgevormde buikdanseres die erg zwoel, met de ogen halfgesloten door de camera geschoten is.
Verdere informatie omtrend het gezelschap Attila Sezimbel is niet te vinden. Een zoektocht op het internet levert alleen veel lekkere turkse recepten op. Het moge duidelijk zijn “Sis Kebabi” is een fijn Turks gerecht.
De Lp staat echter vol met korte traditionele nummers. Het nummer "Üskudar" zal onder de 40 plussers wel bekend in de oren klinken. Dit nummer is namelijk als "Turkey Turkey" een hit geweest van de Dizzy Mans Band in 1976.
Ook staat de oerversie van het wereldberoemde nummer “Mustafa” op de lp. Dit nummer ken ik van Babacar Faye’s cd “Sing Sing” als “Ya Moustapha” maar mijn beter helft haalt uit haar nederlands folkoristische kennis en singlekistje het singeltje “Milord” van Corry Brokken te voorschijn met op de b-kant de oriëntale klompen versie genaamd “Mustapha”.

“Hele kisten vijgen heb ik in depot
Alles kan je krijgen, alles geef ik je cadeau
Als je maar van mij wilt houen, en terzijnertijd wilt trouwen
Gaan we een oase bouwen, en een Arabiertje brouwen
Dat zegt m’n vriendje, Mustapha
Hij meent het goed de snoes, maar ja
Hij is van origine een Arabier
Dat bier is best, maar ‘k blijf toch liever hier”
Is gelijk het mysterie van het Nederlandse label opgelost.
Als aanvulling hoort u de CD: Caravanserai; Istanbul Oriental Ensemble & Burhan Ocal.