Search for:
spinner

Sluit de ogen…

do 22 feb 2024
Thema: Jazz

za 24 feb 2024, 20:00 uur – Jazz Piano.

Etudes of Shapes and Forms is de albumtitel. Componist Philipp Rüttgers liet zich voor deze muziek van zijn pianotrio inspireren door onder meer Ligeti, Schönberg, Debussy, en de vormenwereld van Escher. In dit programma licht hij een en ander toe.
Bij trompettist Angelo Verploegen kwam de inspiratie uit een geheel andere hoek, namelijk de geboorte van zijn kleinkind.
Het derde paneel van Jazz Piano is voor het duo Harmen Fraanje/Arve Henriksen. Henriksen speelt trompet, maar in de geluiden die hij daarmee maakt is het instrument nauwelijks te herkennen. De cd van dit duo, Touch of Time, is een product van ECM Records. Meditatieve muziek om de ogen bij de sluiten.

“Pianotrio” heeft een lange geschiedenis in de jazz. De samenstelling is flexibel: piano met gitaar en bas, met gitaar en drums, met bas en drums. De laatste variant is ook die van het Philipp Rüttgers Trio (foto). Thomas Pol bas, Sun-Mi Hong drums. Rüttgers is al zo’n vijftien jaar actief in de Nederlandse jazz scene, en ook Pol en Hong hebben inmiddels een rijk gevuld cv.
De combinatie van instrumenten mag vertrouwd zijn, dat gaat niet op voor de muziek. Rüttgers, gevraagd naar zijn inspiratiebronnen, somt een lange reeks 20e-eeuwse componisten op uit de ‘klassieke’ wereld. Ook zijn preparaties van de piano – magneten en stukken papier tussen de snaren – én de titel van zijn album, Etudes of Shapes and Forms, zijn daar op terug te voeren. Zijn suggestie aan de luisteraar: “If you listen to my music, you can, for example, sitting outside under a blue sky, without sun, drinking cold water, watching a David Lynch movie.”
De cd verschijnt op 1 maart bij ZenneZ Records.

Infant eyes, you are my own / Without your smile, the stars would fall / and the moon would lose its glow / and the rivers would cease to flow.
Flügelhornspeler Angelo Verploegen werd grootvader. Dat leidde tot breed uitwaaierende emotie- en inspiratiegolven. Enkele kernbegrippen: intens geluksgevoel, onbevangenheid, nieuwsgierigheid, tomeloze energie, liefde, hoop, troost. Infant Eyes, een compositie van Wayne Shorter, is een van de stukken op het album Little Dancer van het duo Verploegen en pianist Jeroen van Vliet. Piano solo.

De meditatieve sfeer van Infant Eyes wordt intenser in Touch of Time, het eerste duo-album van de Noor Arve Henriksen (trompet, electronica) en Harmen Fraanje (piano). Rijk aan nuance, contemplatief, intiem, less is more, laag volume. De klank van de trompet doet denken aan Japanse blaasinstrumenten.
Sluit de ogen en luister…

Details in de Gids.

Jazz Piano – Robert Vermeulen