spinner

Sonora Dinamita

vr 27 jun 2008

Op de hoes is een tekening van een man en een vrouw die heerlijk aan het dansen zijn op het strand. Waarop dansen ze? Nou, op cumbiamuziek uit Colombia. We hebben hier namelijk te maken met de groep La Sonora Dinamita, die de cumbia aan heel de wereld introducerende – ook aan landen in Latijns Amerika zelf.
De cumbia is een mix van Indiaanse en Afrikaanse (slaven) dansmuziektradities uit Colombia met de nodige invloed uit Europa. Intussen is het genre in heel Latijns Amerika zeer populair geworden, met regionale variaties in landen als Mexico, Peru en Argentinië.
Het oorspronkelijke orkest La Sonora Dinamita onder leiding van Lucho Argaín bestond maar drie jaar, van 1960 tot 1963. Maar blijkbaar bleef het idee jeuken, want in 1975 werd het opnieuw opgericht, ditmaal onder leiding van Julio Ernesto Estrada "Fruko" Rincón, artistiek directeur van de Discos Fuentes platenlabel. In 1981 werd Mélida Yará, beter bekend als "La India Meliyará", hoofdzangeres van de groep. Tijdens haar periode bij La Sonora Dinamita heeft het orkest ook zijn meest succesvolle opnames gemaakt, zoals de klassieker "Mi Cucu."
Mélida Yará heeft de groep inmiddels verlaten, en überhaupt is de bezetting aan verandering onderhevig, maar ze zorgen altijd voor een sterke vrouwenstem als tegenhanger bij de 10-mans hoornsectie. De band heeft ook een internationale versie gekend, La Internacional Sonora Dinamita Show, die op wereldtournee ging onder leiding van Kiko Vargas. En van deze formatie is de LP die we nu laten horen. Tegenwoordig treden ze nog steeds op in de VS onder de naam La Internacional Sonora Show, met bandleider Kiko Vargas Jr, de zoon van de oprichter van de internationale versie. Que viva!