spinner

Standing in the Shadow of Motown

zo 2 sep 2007

In de documentaire ‘Standing in the shadow of Motown’ uit 2002 geregisseerd door Paul Justman wordt de carriére belicht van de The Funk Brothers. Deze achtergrondband stond geheel in dienst van de motown machine in de periode van 1959 tot 1972 en is altijd onbekend gebleven bij het grote publiek. De documentaire is daarom niets minder dan een eerbetoon aan de studiomuzikanten.
‘Standing In The Shadow Of Motown’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alan ‘Dr. Licks’ Slutsky. Een groot deel van de documentaire is gewijd aan een reünieconcert van The Funk Brothers, met gastzangers als Bootsy Collins, Chaka Khan, Ben Harper en Joan Osborne.
Berry Gordy is de man achter het legendarische Motown label. Motown is genoemd naar motor town Detroit met al zijn autofabrieken. Samen met Smokey Robinson stond hij achter de hitmachine die de ene hit na de andere fabriceerde van onder meer the Supremes, the Temptations, the Four Tops, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Martha and the Vandellas en Smokey Robinson and the Miracles.
Berry Gordy kon de unieke Motown-sound bewaken door de muzikanten aan een exclusief contract te binden. Lokale optredens in Detroit waren toegestaan, maar sleutelfiguren als bassist Jamie Jamerson en drummer Benny Benjamin moesten altijd beschikbaar zijn voor opnamesessies. Een topmuzikant bij Motown kon 100.000 dollar per jaar verdienen. Daar stond tegenover dat hun namen tot ver in de jaren ’70 nooit op de hoezen vermeld werden. Negentig procent van de tijd wisten de sessiemuzikanten van motown, oftewel The Funk Brothers niet voor wie en bij welke nummers ze speelden. Ze kregen alleen maar een akkoordenschema voorgeschoteld en daar moesten ze het mee doen. Voor de virtuoze musici was het allemaal gesneden koek want speelden ze als jazzmusici beneden hun niveau. Waarschijnlijk is de reünie en de documentaire wel de grootse uitdaging voor ze geweest.