spinner

Strolling with Rollins (2)

wo 15 nov 2023
Thema: Jazz

za 18 nov 2023, 17:00 uur – House of Hard Bop.
Dit is deel 2 van een serie live trio-opnamen van tenorist Sonny Rollins.*) Vandaag de laatste set van A Night at the village Vanguard  (1957), met bassist Wilbur Ware en drummer Elvin Jones. Het is de eerste live registratie van Rollins als bandleider. Criticus Scott Yanow nam het album op in zijn 17 Essential Hard Bop Recordings, en The Penguin Guide to Jazz schrijft: “These are recordings which demand a place in any collection.”

Rollins kondigt het eerste nummer van de avond aan, de Cole Porter standard What Is This Thing Called Love. Dat stuk stond een jaar eerder op de setlist tijdens een studio-opname van het Clifford Brown/Sonny Rollins/Max Roach Quintet. Het kreeg toen een uitzonderlijk lang uitgesmeerde intro van wel één minuut. Rollins repeteerde in die intro de eerste twee tonen van het thema – een dalende kleine terts. Hier in de Vanguard mag drummer Jones als eerste inzetten, rustig de tijd nemen, waarna Rollins invoegt met hetzelfde openingsmotief. Verderop gaat een vier-om-vier tussen sax en drums naadloos over in een drumsolo van vierenhalve minuut. Met een eindtijd van bijna veertien minuten is dit het langste stuk van de avond. Bassist Wilbur Ware houdt de luisteraar bij de les door onverstoorbaar de akkoordprogressie – en daarmee de vorm – helder te articuleren.

Het programma is een mix van standards en eigen werk van Rollins. Zijn Sonnymoon For Two is een relaxte 12-matige blues. Het viermatige thema wordt twee maal herhaald, en beweegt zich tussen een hoge en een lage Bb (Bes). Ook in het improvisatiedeel lijkt de sax voortdurend te worden teruggezogen naar die lage Bb. De bas doet dit keer mee aan het vier-om-vier spel.
Schitterend werk van drummer Elvin Jones! Wij horen hier al iets van zijn free-flowing stijl die hij enkele jaren later tot grote hoogte zal ontwikkelen in het kwartet van John Coltrane.

Max Gordon was de eigenaar van jazzclub The Village Vanguard. In zijn memoires (1980) staat de volgende passage: “(…) Sonny never hired a musician he didn’t fire at least once, and often right in the middle of a number. He once fired Elvin Jones, probably jazz’s greatest drummer.”

1 What Is This Thing Called love  (Cole Porter)
2 Sonnymoon For Two                  (Sonny Rollins)
3 I Can’t Get Started                      (Vernon Duke)
4 I’ll Remember April                      (Gene De Paul)
5 Get Happy                                   (Harold Arlen)
6 Striver’s Row                               (Sonny Rollins)
7 All The Things You Are                (Jerome Kern)

A very good evening!

Sonny Rollins: Rollins in Holland
In mei 1967 maakte Rollins een kleine tournee door Nederland, georganiseerd door Jaap van de Klomp. Hij gaf concerten in Hilversum, Arnhem en Loosdrecht, bijgestaan door bassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink. Inderdaad, een strolling bezetting. Hij speelde standards en zijn eigen Sonnymoon For Two. De opnamen zijn uitgebracht op een dubbel-cd, gecoproduceerd door Resonance Records & het Nederlands Jazz Archief. Het bijgesloten boekje, zo’n 100 pagina’s, is een schatkamer met zeer breed uitwaaierende informatie en fotomateriaal.

House of Hard Bop – Eric Ineke

*) Klik voor het Nieuwsbericht van deel 1

*) Klik voor de uitzending van deel 1

Foto: Sonny Rollins during the recording of A Night at the Village Vanguard
Francis Wolff/Blue Note Records