Search for:
spinner

Sun Ra Arkestra in The Art Of The Improvisers

do 18 mrt 2010

Toetsenist en orkestleider Sun Ra werd geboren als Herman Poole Blount in Birmingham (Alabama) en leefde van 1914 tot 1993. Hij was een innovatief jazzcomponist en werd bekend door zijn ‘cosmic afro-futurist philosophy’.

Hij leidde vanaf begin jaren 50 zijn Archestra, een combinatie van ‘arch’ en ‘orchestra’, een naam die symbool stond voor een boog tussen twee werelden, het aardse en het buitenaardse.
Ra stelde zelf dat hij afkomstig was van Saturnus, en hier was om met zijn muziek de wereld te verbeteren  – uiteraard met de nodige ironie. Zijn optredens waren altijd spectaculair met veel theatraal vertoon en uitgebreide verkleedpartijen. In zijn boeiende muziek combineerde hij de afro-amerikaanse traditie met free-jazz en collectieve uitbundigheid. Het orkest leefde in commune-vorm in een pand in Chicago, bekende saxofonisten als John Gilmore, Pat Patrick en Marshall Allen maakten er deel van uit. We wijden een serie aan dit fenomeen, iedere eerste Dinsdag van de maand te beluisteren van 22-23 uur, te beginnen op 2 maart.