Search for:
spinner

Surat-Surat Perang || Resonance

zo 8 mei 2022

Woensdag 11 mei in Concertzender Live zijn we in WORM, Rotterdam en in de Stevenskerk, Nijmegen.

Om 20:00 uur woensdag 11 mei zenden we in Concertzender Live meerdere concerten uit. We gaan dan van start in WORM in Rotterdam met de registratie van de compositie ‘Surat-Surat Perang’. Een compositie van Philemon Mukarno, die hij maakte voor het project ‘Voice-Skin’. Een productie voor stem en elektro-akoestiek, uitgevoerd door Janneke van der Putten.

Janneke van der Putten presenteerde op donderdag 16 september 2021 een performance rond de grenzen en mogelijkheden van de menselijke stem in interactie met een draagbaar geluidssysteem, genaamd de Voice-Skin. Onconventionele vocale technieken en ruimtelijke resonanties worden vermengd met elektro-akoestische geluiden, die worden uitgezonden via luidsprekers, bevestigd op de textiele oppervlakte van de Voice-Skin. Door de bewegingen van de vocaliste verandert de richting van het geluid constant. Daarnaast wordt het geluid versterkt door de vorm van de Voice-Skin en door de architectuur.

Meer info:
Video documentatie van de performance met compositie ‘Surat-Surat Perang’:
https://youtu.be/D_LWrfrYWB8?t=689

Interview over het project waar Janneke van der Putten vertelt over de compositie:
https://www.youtube.com/watch?v=D_LWrfrYWB8&t=2151s

Website van componist Philemon Mukarno:
https://philemonmukarno.com/surat-surat-perang/

Website van performer en vocaliste Janneke van der Putten:
https://jannekevanderputten.nl/voice-skin/

Ook gaan we in Concertzender Live terug naar 30 november 2019 naar Resonance, dat plaats vond in de Stevenskerk in Nijmegen. In het najaar van 2019 ging de organisatie van het Rewire festival een samenwerking aan met het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid: RE:VIVE. En onder de naam Resonance initieerden beide organisaties een dag, waarin contextueel onderzoek plaatsvond in de hedendaagse kerkmuziek. Dit alles middels workshops en concerten.

Wij registreerden de concerten van Martijn Comes, Malgosia Fiebig en het drone-koor NYX.

Malgosia Fiebig speelde een compositie voor carillon van de hedendaagse Haarlemse componist Martijn Comes. Comes, die zich compositorisch ook bezighoudt met eigentijdse elektronische muziek, presenteerde, na de ouverture van Fiebig, een elektronisch kerkstuk, getiteld ‘Time’.

Op dinsdag 7 september 2021 gaf Martijn Comes ook een kort concert in WORM, Rotterdam. Dat hoort u in het derde deel van deze uitzending.

We eindigen de uitzending met het vrouwenkoor NYX. NYX bestaat uit zes zangeressen. Sian O’Gorman, Philippa O’Gorman, Hatis Noit, Gazelle Twin, Iona Fortune en Alicia Jane Turner.