spinner

Sweet Sweetback’s Baadasssss song

za 9 feb 2008

De maand februari staat bij Let’s movie in het teken van BLAXPLOITATION.
Deze samentrekking van de woorden black en exploitation vormt de naam van een omstreden filmgenre. Onstaan rond 1970 is Blaxploitation een logisch voortvloeisel uit de civil rights movement van die tijd. Mensen met een donkere huidskleur in Amerika waren het zat om als underdog door het leven te gaan. De tijdgeest gonsde van kreten als ‘I’m black and I’m proud’ en artiesten als James Brown waren immens populair met hun trotse teksten en vette grooves.
In de blaxploitation films van die tijd zag je de idealen van zwart Amerika terug. Niet letterlijk roven en schieten zoals de helden op het witte doek in films als ‘Shaft’, ‘Sweet Sweetback’s Baadassssss song’ en ‘Coffy’, maar wel zo sterk en onverschrokken. Tot aan 1970 had een zwarte acteur nooit de hoofdrol en was al helemaal geen held, maar eerder een bediende of een zwerver.
In deze tweede Let’s Movie van onze ‘februari blaxploitation maand’ draaien we de soundtrack van Sweet sweetback’s baadasssss song”, uit 1971, met muziek van Brer Soul and Earth Wind & Fire.
Sweet sweetback’s baadasssss song” is een ‘independent film’ uit 1971;
geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Melvin van Peebles en of dat allemaal nog niet genoeg is heeft hij ook nog eens de soundtrack gecomponeerd.
De film vertelt het picareske verhaal van een achtergestelde Afro-Amerikaan op de vlucht voor de blanke autoriteiten. Gemaakt met geld en distributie van buiten het ‘Hollywood system’, brak “Sweet sweetback’s baadasssss song” met de heersende conventies van Hollywoodfilms qua visuele stijl en inhoud. Het was een geweldig succes en werd door Variety magazine uitgeroepen tot de eerste film van het blaxploitation genre.
Geplaagd door geldgebrek schreef Melvin van Peebles zelf de muziek voor de film. Dat hij geen noot kon lezen of schrijven schrok ‘m niet af, om de melodieën te kunnen onthouden, nummerde hij gewoon de toetsen van de piano. De muziek in de film is uitgevoerd door de toen nog onbekende groep Earth, Wind & Fire. In die tijd leefde de complete band in een klein appartementje met nauwelijks genoeg geld om te kunnen eten. De secretaresse van de regisseur ging uit met één van de bandleden en overtuigde hem om de band de muziek te laten spelen voor de film. De opnamen werden gemaakt terwijl Earth, Wind & Fire meespeelde met de geprojecteerde filmbeelden.