spinner

Concertregistraties Tasto Solo en Los Músicos de Su Alteza

do 6 feb 2014
Thema: Oud

Maandag 17 februari (11.00-13.00 uur) laten we de concerten horen van Tasto Solo en Los Músicos de Su Alteza die zij gaven tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2013.

 

Klavierbewerkingen

Tasto Solo belicht in haar programma de muziek van Ciconia vanuit een pure, instrumentale hoek. We horen muziek van Ciconia, maar ook van tijdgenoten als Binchois, Dufay en Dunstaple in originele versies, maar ook in bewerkingen in de geest van de klaviermeesters van de 15e eeuw.


In dit concert door Tasto Solo staat de ballade "Con lagreme bagnandome el viso" centraal. Dit trieste lament schreef Ciconia voor Franceco Carrara, de heer van Padua, die 1406 door Venetiaanse militairen werd geëxecuteerd.

Een aantal decennia later blinken de Duitse klavecinisten uit in het bewerken van deze muziek voor instrumentale uitvoering.

De musici van Tasto Solo laten deze bewerkingen horen op middeleeuwse toetsinstrumenten als het organetto en 2 soorten clavisimbalum, de één met hamers en de ander met plectrums.  

 

De Vrede van Utrecht in Spanje

Los Músicos de Su Alteza laat Spaanse muziek horen ten tijde van De Vrede van Utrecht in 1713. Dit vredesverdrag regelde de opvolging van de Spaanse troon en herstelde daarmee het Europese evenwicht. Spaanse componisten als Durón van Valls hadden het lastig, zij hadden liever de Oostenrijkers dan de kleinzoon van Lodewijk XIV op de troon gezien. Andere componisten zoals De Torres, Literes en De Nebra maakten een succesvolle carrière onder de Bourbons.

 

Uitzendingen:

  • zondag 9 februari 2014, 15.00 – 17.00 uur
  • maandag 17 februari 2014, 11.00 – 13.00 uur

 

Bekijk de speellijst in de programmagids