spinner

Thad Jones, 1923-1986 (3)

do 17 aug 2023
Thema: Jazz

za 19 aug 2023, 17:00 uur – House of Hard Bop.
Honderd jaar geleden, in 1923, werd Thad Jones geboren. Trompettist, componist, arrangeur. Die drie functies kwamen tot bloei in het Thad Jones/Mel Lewis Orchestra. Na de oprichting, medio jaren ’60, werd deze big band al snel gezien als het meest vernieuwende orkest sinds de swing era. Componisten/arrangeurs als Bob Brookmeyer, Jim McNeely, Bob Mintzer en Maria Schneider borduurden voort op het werk van Thad Jones.
Drummer Mel Lewis (foto) is door vakgenoten geprezen om zijn energieke stuwkracht en unieke cymbal work. Een uitspraak van drummer Buddy Rich: “Mel Lewis doesn’t sound like anybody except himself.”

Het album Monday Night (Live at The Village Vanguard) is een opname uit 1968. Jones componeerde en arrangeerde Say It Softly. Langzaam tempo, fraai lyrisch thema, maar ook  krachtige tuttipassages. Ook Kids Are Pretty People – eveneens van Thad Jones – heeft een laag tempo. Vanaf 4’40” klinken enkele opvallende maten met ‘geprogrammeerde chaos’, waarna de piano droogkomisch inzet met een citaat uit de opera Carmen van Bizet –  overigens een veelvuldig opduikend citaat in de jazzwereld. Het publiek ziet er de humor van in. Waarschijnlijk was dat ook visueel een grappig moment.

In 1914 componeerde W.C Handy de Saint Louis Blues. Het stuk houdt tot op heden repertoire. Arrangeur Bob Brookmeyer begint tamelijk traditioneel, maar maakt er al gauw een ‘Brookmeyertje’ van. Vanaf de tweede chorus komen we in weird harmony terecht. Hij neemt ruim de tijd – ruim twaalf minuten – om de vorm uit te bouwen. Stevige secties worden afgewisseld door solo’s van één instrument – iets wat we inmiddels kennen van dit orkest.

Thad Jones tekende voor The Waltz You Swang For Me, en daarmee gaat het tempo omhoog. Hier en daar swingende accenten in het orkest op de twee-en-halfde tel van de driekwartsmaat.
En voor basgevoelige oren: hier, én in de andere stukken, is de bas van Richard Davis een genoegen om te horen.

Het album Central Park North werd een jaar later opgenomen, in 1969. Daarvan hoort u drie stukken. Meer daarover in het volgende Nieuwsbericht.

House of Hard Bop – Eric Ineke