Search for:
spinner

The London Critics Group

vr 19 dec 2008

Living Folk, The London Critics Group, Albatros VPA 8093, 1970
Op de hoes een aantal oude prenten in zwart/wit(want de inhoud stamt uit of leunt zwaar op traditionele muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance). Boven in dikke rode letters de naam van dit LP (Living Folk) die niet vermeld wordt in de discografie van deze non-groep. Wat is het geval?
The London Critics Group (of gewoon ‘The Critics Group’) werd midden jaren zestig als studie-en discussiegroep opgericht door Ewan MacColl en Peggy Seeger. Ze hielden eens in de week een soort open huis voor folkmuziekzangers en- spelers. De bedoeling was om een soort critische noot te zetten bij de toenmalige Folk Revival en vooral ook om feedback aan elkaar te geven. Het was nooit de bedoeling om een muziekgroep te zijn… Maar in de acht jaar dat deze losvaste groep mensen vergaderden, hebben ze mooi zeven LP’s uitgebracht. Uiteraard meet een steeds wisselende bezetting, zoals het de opzet betaamde.
Maar de LP die nu in Opgehoesd centraal staat behoort daar niet toe. Het is namelijk in 1970 uitgebracht door Albatros, een Italiaanse label. Zij wilden een overzicht van het werk The Critics Group geven naar aanleiding van wat zij de "Folk Song Revival" noemen. Het is dus een compilatiealbum, en een hele goeie.