Search for:
spinner

Thema programma: Eclecticisme.

ma 28 mrt 2011

31 maart vond vanaf 19:00 ‘live’ vanuit muzyQ het thema programma Eclecticisme plaats. Daarin was te gast Seb Bassleer, elektronische wereldmuziek verzamelaar/DJ/auteur. Michiel Braam sprak over zijn nieuwste project Hybrid 10tet en Edward Ka-Spel vertelde over 30 jaar Legendary Pink Dots en zijn nieuwste solo-album ‘The Minus Touch’.

Foto: Edward Ka-Spel.
Gasten in het programma op 31 maart 2011:
19:00: Sinds mei 2003 is Seb Bassleer actief als auteur. Hij houdt zich bezig met het schrijven van artikelen over vreemdere eenden in de muzikale bijt. Zijn muzikale voorkeuren zijn breed en hij ziet zichzelf als muziekstijlschizofreen. Wat hij graag hoort is o.a. plunderphonics, noise, guitige mashups, glitch, soundscapes, drones, zachte lieflijke electronica en toffe exotica. Maar de speciale indie, schone songwriter songs, freakerige folk, punkfusions, fingerpicking, experimentele hiphop, sterke ska, roots en vernieuwende klassieke tonen kunnen hem ook bekoren.


Vooral de laatste tijd neigt Bassleer naar de wereldmuziek, met kitsch, cult en moderne tonen uit allerlei windhoeken. Labels als Sublime Frequencies, Soot Records, Trikont, Crammed, etc. geven hem veel inspiratie. Seb Bassleer organiseert maandelijks speciale wereldmuziek avonden met dj’s en live artiesten.


Bassleer is veel op reis geweest in India, Pakistan en Nepal. Hij heeft intensief Kabeliya zigeuners, Bhopa vioolnomaden, Islamitische langa’s, Sufi dansers, extremistische Mujahideens en Nepalese bergmensen gevolgd. Van zijn bevindingen zal er een release op Sublime Frequencies verschijnen, getiteld ‘Rajasthan Street Music’.
21:00: Als pianist combineert Michiel Braam buitengewone virtuositeit met een speelse hang naar het onvoorspelbare. Belangrijke invloeden zijn Cecil Taylor, Thelonious Monk en Lenny Tristano.
Als componist en bandleider probeert Michiel Braam een open manier van spelen toe te passen op zijn diverse projecten waaronder Bik Bent Braam, Trio Braam/DeJoode/Vatcher en zijn nieuwste project het Hybrid 10 tet. Musici als Duke Ellington en Charles Mingus zijn inspiratiebronnen voor Braams streven naar een homogeen en persoonlijk orkestgeluid.
Pianist en componist Michiel Braam brengt in het internationale Hybrid 10tet topmusici samen uit drie verschillende muzikale werelden: het klassieke Matangi Strijkkwartet, de rock-ritmesectie met Pieter Douma en Dirk-Peter Kölsch en de improviserende koperblazers Carl-Ludwig Hübsch, Nils Wogram en Taylor Ho Bynum.
22:00: Edward Ka-Spel is één van de meest productieve muzikanten binnen de alternatieve psychedelische muziekscene. De afgelopen 30 jaar verschenen er alléén al van de Pink Dots ruim 60 albums…en dan hebben we het nog niet eens over Ka-Spel’s  jaarlijkse solo-album. Een zij-project van hem is de regelmatige samenwerking met The Teargarden, een coproductie met Cevin Key, frontman van het Canadese Skinny Puppy.
Aan het einde van deze ‘live’ uitgezonden thema-avond nemen journalist Jorrit Roerdinkholder en Edward Ka-Spel een duik in dit 30-jarig muziekarchief en worden er met Ka-Spel’s commentaar linken gelegd tussen de muziek van toen (80-er jaren) en nu.