Search for:
spinner

Thomas Mapfumo in de nacht

di 2 dec 2008

Aanstaande zaterdagnacht (6-7 december) staat de “Leeuw van Zimbabwe” centraal. Thomas Mapfumo heeft veel gedaan voor de bewustwording van de Zimbabwaanse cultuur. Programmamakers Rolf Sinnema en Bram Posthumus wijden hierover uit.
Thomas Mapfumo geboren in 1945, is de beroemdste muzikant uit Zimbabwe. Aanvankelijk begon hij in een band die alleen westerse covers speelde, met Engelse teksten, daarna volgde de Hallelujah Chicken Run Band, en vanaf eind jaren ’70 noemde hij z’n groep The Blacks Unlimited.
Hij heeft veel gedaan voor de bewustwording van de Zimbabwaanse cultuur door als een der eersten mbira-muziek (duimpiano) om te zetten naar elektrische gitaar en door teksten te zingen in zijn eigen taal: Shona. Mede met behulp van traditionele Shona-uitdrukkingen weet hij zijn politieke boodschap over te brengen. Thomas Mapfumo’s "Chimurenga music", letterlijk strijdmuziek, speelde een belangrijke rol in de bemoediging van de mensen tijdens de oorlog met de Rhodesische overheersers, die gevoerd werd tot de onafhankelijkheid in 1980 bereikt werd. Hij kwam ook in de gevangenis terecht, omdat de Rhodesische machthebbers zich bedreigd voelden door zijn polulariteit. De erenaam die Thomas Mapfumo kreeg is de "Leeuw van Zimbabwe".
Chimurenga
is gebaseerd op de traditionele mbira-muziek, met z’n cyclische patronen en melodieën, en op de zangstijl die daarbij hoort, met soms een soort jodelgeluid, en gebruik van hele lage tonen. Van oudsher werd mbira-muziek gespeeld in lange nachtelijke sessies, de bira, waarin mensen in trance raken en zo in contact komen met de voorouders, die weer dicht bij de goden staan. Tegenwoordig wordt mbira-muziek ook op feesten e.d. gespeeld. Thomas Mapfumo leeft de laatste jaren in ballingschap in Oregon, Verenigde Staten, en heeft felle kritiek op de huidige dictator in Zimbabwe, Mugabe, die in 1980 aan de macht kwam.