spinner

TIEMF – Iran || Electronic Frequencies

ma 14 mrt 2022
Thema: Crosslinks

Woensdag 23 maart om 23:00 uur deel 1 over het Tehran International Electronic Music Festival.

Het “Tehran International Electronic Music Festival” (TIEMF) werd in 2017 opgericht door Yarava Music Group, een aantal jaren na de eerste ronde van de “Reza Korourian Awards: Electroacoustic Music Composition Competition”. Met als doel, een basis te creëren voor technische en esthetische onderwerpen, zoals het componeren en uitvoeren van elektronische muziek in het internationale circuit.

Om dit doel te bereiken begon het eerste jaar van de competitie samen met de Hanover University of Music, Drama and Media. Vanaf het tweede jaar van de competitie en met de oprichting van het festival, namen de “Aristoteles Universiteit van Thessaloniki” en het “Luigi Cherubini Conservatorium” ook deel aan het festival. De “Universiteit van Teheran” sloot zich toen ook aan bij deze samenwerking.

In de afgelopen vier jaar heeft het festival meer dan 250 internationale elektronische muziek werken (fixed media en live-elektronica), videokunst, performance en installatie laten uitvoeren. Het heeft ook tal van wetenschappelijke activiteiten georganiseerd, zoals workshops, masterclasses, seminars, lezingen, evaluatiesessies, enz.

Het 5e Teheran International Electronic Music Festival wordt dit jaar georganiseerd door de Yarava Music Group in samenwerking met de Universiteit van Teheran, de Art University van Teheran, de Hanover University of Music, Drama and Media, de Aristotle University of Thessaloniki, het Luigi Cherubini Conservatory en de State University of Music and the Performing Arts Stuttgart.

Over de Yarava Music Group:
“Yarava Music Group” werd in 2001 opgericht door Mehdi Jalali, Ebrahim Allahyari en Hamed Zand Karimkhani met als doel een alternatieve stijl van traditionele muziek te introduceren en de instrumentale muziek, een niet-vocaal muziekgenre, te promoten. Sinds 2003 en na de vorming van “Yarava Modern Orchestra” zijn de artiesten artistieke activiteiten begonnen met als doel concerten te geven. Daarbij werden werken van moderne (hedendaagse) muziekcomponisten uit Iran en andere werelddelen geïntroduceerd.

De Yarava Music Group heeft sinds 2003 meer dan 90 educatieve en informatieve sessies gehouden naast haar routineactiviteiten. Deze sessies werden gehouden onder de titel “Khalvat-e-Mosighi” (Music Privacy), “IC” (Informal Concert), “Opera Night”, “Sundays of Music”, “Music Privacy 37.5 Degrees”, enz.
Door, sinds 2008, een reeks programma’s uit te voeren met de naam ‘Persian Night’, heeft Yarava zich geconcentreerd op het uitvoeren van de stukken van Iraanse hedendaagse componiste. Alleen al in deze programma’s werden 60 werken uitgevoerd.
Yarava heeft in de loop der jaren meer dan 180 muziekwerken van verschillende genres uitgevoerd; bovendien gingen de composities van meer dan 40 Iraanse hedendaagse componisten in wereldpremière bij Yarava Music Group, waarvan sommige zijn gepubliceerd en uitgebracht.

In het programma Electronic Frequencies op 23 maart, maar ook in afleveringen in april en mei, worden verschillende concerten van dit festival uitgezonden. Deze programma’s worden samengesteld door Roland Kuit.

Klik hier door voor meer informatie over het 5th Tehran International Electronic Music Festival.