spinner

Tuning to Peace: 300 jaar Vrede van Utrecht

vr 26 apr 2013

L’Esprit Baroque van april stond onder de titel ‘Tuning to Peace’ in het teken van de Vrede van Utrecht. Luister hier terug via de link in dit bericht.

Deze maand april zijn festiviteiten begonnen ter viering van de Vrede van Utrecht, 300 jaar geleden ondertekend. De hele stad en provincie Utrecht viert mee, evenals de regionale media.
Ook de Concertzender draagt hierin bij, met haar programma L’Esprit Baroque, op zondagmiddag 21 april van 15.00 tot 17.00 uur, en in de herhaling op ma. 29 april (11.00-13.00u.).
Odes van Händel
Onder de titel “Tuning to Peace” laat de Concertzender 2 uur lang feestelijke barokmuziek horen die is geschreven voor de Vrede van Utrecht. Vele Odes schreef Georg Frideric Händel voor dit vredesverdrag, zoals het “Utrecht Te Deum” en het “Utrecht Jubilate”.
Ook schreef Händel de prachtige “Ode for the Birthday of Queen Anne”, HWV 74. Als ondertitel heeft dit werk “Ode for the Peace” omdat koningin Anne het vredesverdrag mede zou tekenen.
peaceutrnedbachver.jpgWith Noise of Cannon
Maar Händel was niet de enige die feestelijke muziek schreef voor de Vrede van Utrecht.
Ook zijn collega William Croft schreef in 1713 een groots werk, de bijzondere Ouverture “With Noise of Cannon”. Vele titels in dit werk verwijzen duidelijk naar oorlog en vrede, zoals “With Noise of Cannon” en “Tuning to Peace“. Daarom kan deze ouverture terecht “Ode for the Peace of Utrecht” worden genoemd.
Uitvoerders
De twee odes van Händel “Utrecht Te Deum” en het "Jubilate” en de Ode van Croft worden uitgevoerd door De Nederlandse Bachvereniging olv. Jos van Veldhoven, die het al in 2010 op CD zette.
De uitvoering van de “Ode for the Birthday of Queen Anne” van Händel is in dit programma in handen van Marcus Creed met zijn Vocalconsort Berlin en Akademie für Alte Musik Berlin. Onder de solisten bevindt zich countertenor Andreas Scholl.
Tussendoor laten Les Arts Florissants olv. William Christie 3 liederen horen van Purcell, Blow én van Croft.
Beluister hier deze uitzending.
Bekijk hier de volledige speellijst.