Search for:
spinner

Uitgaanstip Indiase Dans

ma 18 sep 2006

Op zondag 1 oktober 2006 vinden er in de Lindenbergzaal in Nijmegen twee buitengewone gebeurtenissen plaats; Mohini N. Shah treedt voor het eerst formeel op als professionele Indiase danseres én zij is de eerste leerling van Aartie Jagmohan (dansschool Madhoerie) die deze eer ten beurt valt. Deze gebeurtenis, het Arangetram, zal in Nijmegen plaatsvinden.

Tijdens de voorafgaande inwijdingsceremonie, de z.g. Puja, wordt de danseres ingewijd tot professionele danseres en ontvangt de zegen van haar Guru (danslerares). Het dansdebuut omvat een ruim 2 uur durende voorstelling van de Indiase klassieke dans ‘ Bharata Natyam’. Dit feestelijke gebeuren wordt begeleid door live muziek, 7 Indiase muzikanten komen hiervoor speciaal naar Nederland. Voor de toeschouwer is het een unieke gelegenheid om de inwijdingsceremonie, de overgang van leerling naar professionele Bharata Natyam danseres, bij te wonen. Na het Arangetram is Mohini N. Shah bevoegd de danskunst zelf over te dragen aan anderen.
Bharata Natyam is van oorsprong een klassieke tempeldans uit Zuid-India (ongeveer 3000 jaar oud). De dans wordt gekenmerkt door complex voetenwerk, abstracte en verhalende bewegingen, sierlijke handbewegingen (mudra’s) en verfijnde mimiek (abhinaya). Tot op heden is de authenticiteit van de traditie bewaard gebleven door de verantwoorde wijze waarop zij steeds is overgedragen. Het Arangetram is hier een belangrijk onderdeel van. De uitgebeelde helden- en godenverhalen in de dans verbinden de danseres, en via de danseres de toeschouwer, met de essentie van de Hindoe-cultuur.
Zondag 1 oktober, 13:30 uur in de Lindenberg, Ridderstraat 17/23, te Nijmegen.
Reserveren/kaarten: 06-47440447