spinner

VIPs in da (Hot) House

vr 4 apr 2008

Concertzender neemt op: Young VIPs on Tour in de Hot House in De Burcht (Tuinzaal) Leiden. Van 14 maart t/m 13 april 2008 vindt alweer de tiende editie plaats van de Young VIPs Tournee. Opnieuw een spectaculair dubbelprogramma met enkele van de meest talentvolle jonge Nederlandse jazzmusici en -groepen. We nemen het voor u op!

Soo Cho
Voor deze editie hebben de programmeurs van de Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziek Podia (VIP) pianiste Soo Cho en gitarist Bram Stadhouders uitgenodigd om ieder met een eigen formatie aan de tournee deel te nemen. Soo Cho zal aantreden met haar trio, aangevuld met trompettist Angelo Verploegen. Bram Stadhouders treedt aan als duo met drummer Onno Govaert.
Soo Cho Quartet featuring Angelo Verploegen
Soo Cho – piano
Daniel Lottersberger – bas
Sotiris Ntouvas – drums
Angelo Verploegen – flugelhorn en trompet
Na haar studie klassieke piano en fluit aan de Sung-sin Universiteit te Seoul kwam Soo Cho in 2001 naar Nederland om zich toe te leggen op de jazz. Zij studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Bert van den Brink en vervolgde haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij o.a. les kreeg van Karel Boehlee, Rob van Bavel en Kris Goessens. Op dit moment combineert Soo Cho de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam met de masteropleiding voor jazzcompositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Soo Cho heeft zich in korte tijd sterk ontwikkeld en een reputatie opgebouwd als groot talent. Haar composities zijn poëtisch, haar spel is delicaat. Zij maakt effectief gebruik van ruimte en tijd om de juiste sfeer te treffen. Om haar muziek uit te voeren formeerde Soo Cho enkele jaren geleden haar eigen trio met bassist Daniel Lottersberger (Oostenrijk) en drummer Sotiris Ntouvas (Griekenland). Bas en drums dienen niet slechts ter begeleiding; de drie musici delen de verantwoordelijkheid voor melodie, harmonie en ritme.
Angelo Verploegen is o.a. bekend als trompettist van de Houdini’s, die dit jaar hun 20-jarig jubileum vieren. Sinds 2007 is hij tevens artistiek leider van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Zijn samenwerking met Soo Cho resulteerde in de cd ‘Prayer’ (Challenge Records, CR73265), die tijdens de Young VIPs Tournee wordt gepresenteerd. Kijk voor meer informatie op www.soocho.nl.
Bram Stadhouders / Onno Govaert
Bram Stadhouders – gitaar/gitaarsynthesizer/laptop
Onno Govaert – drums
Ted Masseurs – geluidstechnicus
1Bram_Onno.jpg
Bram Stadhouders won op acht- en negenjarige leeftijd al concoursen voor klassieke gitaar. Maar op zijn elfde kreeg hij zijn eerste elektrische gitaar en toen hij als twaalfjarige de Pat Metheny Group hoorde, stortte Bram Stadhouders zich op de jazz. Met de band Solar won hij in 2002 het Prinses Christina Jazz Concours en trad hij op tijdens het North Sea Jazz Festival. Tegelijkertijd verscheen hij veelvuldig op de jamsessies in Paradox (Tilburg), waar hij zijn gevoel voor improvisatie aanscherpte.
Bram Stadhouders en Onno Govaert spelen al van jongs af aan samen. Het duo Bram Stadhouders en Onno Govaert staat voor mooie, wilde, zachte, hartverscheurende, melodieuze
en spacy klanklandschappen met een unieke combinatie van gitaar met gitaarsynthesizer en laptop, drums en sprankelende percussie. Het streven van de spelers is om een gestructureerd stuk te improviseren, dus bewust met de vorm om te gaan, maar tegelijkertijd ook rechtstreeks de emoties van het moment verklanken, en dus ook op het gevoel en het onbewuste af te gaan. Grote verschillen in dynamiek zijn daarbij niet uitgesloten.
Waar vind je houvast binnen deze vrije improvisatie? Bram Stadhouders: “Omdat er niet echt een akkoordenschema is en een melodie later nooit echt letterlijk wordt herhaald, kan je als luisteraar het beste focussen op de ritmes en de altijd veranderende melodische bewegingen, en je daarnaast verliezen in het totale geluid.”
Naar verwachting verschijnt de eerste CD van het duo Stadhouders / Govaert in maart van dit jaar. Kijk voor meer informatie op www.bramstadhouders.nl