spinner

Vrouwenkloosters deel 6 bij Documento zondag 9 januari

za 18 dec 2010

Door weersomstandigheden is de live-uitzending van zondag 19 december niet doorgegaan, daarom zenden wij Documento met het slotdeel van de serie Muziek uit Vrouwenkloosters zondag 9 januari 2011 uit.
In dit deel muziek uit het oudste van de 6 kloosters op de Duitse Lüneburger Heide: klooster Walsrode.
 
Klooster Walsrode werd aan het eind van de 10e eeuw gesticht, waarmee het ook het oudste van de 6 Heidekloosters is. Pas in de 13e eeuw kan men met zekerheid zeggen dat het om een Benediktijner klooster ging. In 1527 werd de reformatie in het Vorstendom Lüneburg ingevoerd, maar het klooster bood nog lange tijd weerstand tegen deze vernieuwing.
Muziekbronnen
De bronnen die voor de cd-serie zijn gebruikt werden in 1649 gemaakt in opdracht van Anna Magdalena von Jettebrock. Twee van de 5 boeken die in het klooster bewaard zijn gebleven, zijn ingebonden in Middeleeuwse fragmenten die ook nog gezangen bevatten. Er zijn vanwege branden en plunderingen maar twee 15e-eeuwse fragmenten bewaard gebleven.
Kerstmuziek
Toch is op te maken dat de gezangen in Walsrode bijzonder intensief waren. Men heeft de muziek op de cd kunnen reconstrueren aan de hand van aanwijzingen in andere bronnen. Bijzonder is het ‘Ein Kindlein so löblich’ wat waarschijnlijk was gewijd aan de speciale verering van het kind Jezus in het klooster.
Uitvoerend ensemble is wederom Ensemble Devotio Moderna, Hannover olv Ulrike Volkhardt.
Documento, Muziek uit Vrouwenkloosters deel 6: zondag 9 januari 2011, 15.00 – 16.00 uur
Herhalingen:
– maandag 17 januari 2011
– zaterdag 29 januari 2011
– 10.00 – 11.00 uur
kl Walsrode Stiftsdamen int.jpg