Search for:
spinner

Wereldpremière: Philippe Petit’s ‘A Descent Into The Maelstro

di 28 mei 2013

Op woensdag 29 mei kunt u om 24:00 uur nogmaals luisteren naar de wereldpremière van ‘A Descent Into The Maelstrom’ van ‘Musical Travel Agent’ Phillipe Petit. Petit nam dit werk 29 april jongstleden speciaal op voor Kraak Helder in zijn studio in Marseille.

Journalist en labelbaas
Sinds 1983 was Petit werkzaam als muziekjournalist voor diverse magazines en radiostations. Ook is hij de man achter de cult labels Pandemonium Rdz. en BiP_HOp.
Samenwerkingsverbanden
Na jaren de avant-gardistische en experimentele muziekwereld een belangrijke steun in de rug te hebben gegeven, ging hij aan de slag als componist, muzikant en dj. Dit bracht belangrijke samenwerkingsverbanden teweeg met o.a. namen als Lydia Lunch, Murcof, PAS, Faust, Scanner, Machinefabriek, Mira Calix en Cosey Fanni Tutti (Throbbing Gristle). Ook initieerde hij een aantal jaar geleden samen met Hervé Vincenti het collectief Strings of Consciousness.
Conventioneel versus Non-Conventioneel
Als niet-formeel getraind  musicus verwerkt Petit op een non-conventionele manier toch conventionele klassieke componenten in zijn muziek.  Dit bracht hem onder meer tot performances met Jean- Paul Dessy’s prestigieuze Musiques Nouvelles Ensemble, en onlangs het Europees Kamer Orkest.
‘A Descent Into The Maelstrom’
Het stuk dat de Concertzender op zaterdag 18 mei zal brengen, nam Phillipe Petit exclusief voor Kraak Helder op. Het is een hommage aan Edgar Allan  Poe’s  ‘A Descent Into The Maelström’; in dit stuk ligt echter de nadruk op het gevecht van een man met de zee van geluid:
“…Een verhaal vertellend dat de door klanken overstelpte luisteraar meesleept naar de rand van een steile afgrond waar hij de wervelende golven van strijkers langzaam een frequentiemaalstroom hoort vormen waarin alles naar zijn kern wordt gezogen…”
De tijdsduur van het stuk bedraagt 46:48.
Voor meer informatie kijkt u in de programmagids.