spinner

Willem Breuker overleden

za 24 jul 2010

Op 23 juli 2010 is musicus Willem Breuker op 65-jarige leeftijd overleden. Hij was een autodidactische muzikale duizendpoot: rietblazer, orkestleider, componist, theatermaker, organisator, producer en platenbaas.

Als improvisator gold hij als één van de Europese prominenten binnen de ‘free jazz’ uit de jaren 1960 en ’70.
Instant Composers Pool
In 1967 startte hij met Misha Mengelberg en Han Bennink de Instant Composers Pool, een Europees alternatief voor het Amerikaanse jazzmodel.
Kollektief
In 1974 richtte hij het Willem Breuker Kollektief op, een 10-mans band die hij ruim 35 jaar zou leiden. Daarmee kon hij bereiken wat hem voor ogen stond: een veelzijdig orkest dat in diverse stijlen kon spelen, met muziek voor jong en oud.
Geen hoge of lage kunst
Breuker was een alleseter. Zijn motto was: er is geen verschil tussen hoge en lage kunst, als het maar goed wordt gedaan.
Platenfirma
Die mentaliteit zette hij door in zijn platenfirma BVHaast, een label waarop een paar honderd albums zijn uitgebracht met de meest uiteenlopende muziek.
Prijzen
Breuker werd gekenmerkt door een tomeloze energie en productiedrang, wat hem overigens ook de nodige prijzen en onderscheidingen heeft opgeleverd.
Eén van de markantste persoonlijkheden van het Nederlandse muziekleven is heengegaan.
Willem breuker kollektief.jpg
Willem Breuker Kollektief