spinner

U Jazz – Jazzfestival 2015

wo 2 dec 2015
Thema: Jazz

Het jaarlijkse U Jazz festival vindt plaats op zaterdag 19 december in RASA Muziek & Dans in Utrecht. De 2015 editie is door U Jazz samengesteld rond en met saxofonist, componist en bandleider Tineke Postma. De Concertzender zal het U-Jazzfestival opnemen.

Openingsconcert
Het bigtet van rietblazer Michael Moore, een van de pareltjes van de Zomerjazzfietstour 2015, zorgt voor het openingsconcert. Moore heeft zijn sporen verdiend in de gecomponeerde jazz, de vrije improvisatie en in cross-over projecten tussen jazz en niet-westerse muziek. Het bigtet is een bont gezelschap, bestaand uit musici waar hij al jaren mee samenwerkt en relatieve nieuwkomers.

 

Tineke Postma
Samensteller van het festival is Tineke Postma (1978). Zij won dit jaar de Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. 

Nog voor dat Tineke Postma in 2003 cum laude afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam werd haar buitengewone talent al in binnen- en buitenland opgemerkt. Techniek, lyriek, verrassende harmonische inzichten, originele composities en een direct herkenbare eigen sound typeren de in Heerenveen geboren saxofonist. Ze verbleef en werkte regelmatig in New York en kreeg voet aan de grond in het mekka van de jazz. Amerikaanse topmusici als Geri Allen (piano), Terri Lyne Carrington (drums) en Esperanza Spalding (bas) vinden het een creatieve uitdaging met haar te spelen. Met haar voormalig mentor saxofonist Greg Osby is zij leider van de groep Sonic Halo. Zij speelt in Utrecht een set met de vermaarde Duitse pianist Florian Weber. Deze pianist werkte met zulke uiteenlopende musici als Lee Konitz, Tomasz Stanko, Lionel Loueke en onze eigen Eric Vloeimans.

 

Jazz en wereldmuziek
Het slotdeel van de avond wordt verzorgd door een ensemble met een verrassende samenstelling. Zomer 2015 speelde Tineke Postma tijdens het Morgenland Festival met een internationale groep musici die een dialoog met elkaar aangingen tussen jazz en wereldmuziek, avant-garde en traditie. Die succesvolle formule wordt op het U Jazz festival dunnetjes overgedaan. Tineke Postma en Florian Weber delen in Utrecht het podium met klarinettist Kinan Azmeh, drummer Mark schilders en zangeres/performer Raphaella Brochet.

 

entr’actes
Voor de entr’actes zorgt het Catching Cultures Orchestra, een samenwerking van de Band zonder Verblijfsvergunning (muzikanten uit AZC's in de omgeving van Utrecht) en Orkest De Tegenwind.

 

De Concertzender zal het U-Jazzfestival opnemen.

 

Tickets €25/€20 (leden U Jazz of RASA-pas). Reserveer via: www.rasa.nl/programma/event/U-Jazz-festival-2015

Zie ook: www.ujazz.nl/Fest19december2015 en www.jazz030.nl.